Guščija mast u devet voda – spas ili mit? VIDEO

Doktorka Biserka Obradović je objasnila zašto je guščija mast poznata i kao "mast u devet voda" dobra za pluća, ali i koji narodni lekovi još mogu da pomognu i ubrzaju proces ozdravljenja.

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Petak, 28.01.2022.

11:27

Guščija mast u devet voda – spas ili mit? VIDEO
Foto:Printscreen/Prva televizija

"Narodni lekovi i te kako pomažu u otklanjanju simptoma, ali nikako u lečenju bolesti, a ako ih ne koristimo kako treba, onda mogu da budu kontraindikovani. Za lečenje bolesti moramo da koristimo standardne lekove koje dobijamo u zdravstvenoj ustanovi", rekla je Obradovićeva za TV Prva.

Naglašava da su narodni lekovi samo pomoćno sredstvo i dodaje da je guščija mast jako korisna, ali da moramo da znamo kako da je pravilno upotrebimo.

Ističe da ona leči respiratorne bolesti, poput bronhitisa, otežanog disanja i da se može primeniti preko obloge ili utrljavanjem na kožu, takođe navodi da se guščija mast može i piti.

"Mast razvodnjava sekret, da bi mogao da se izbaci, a sa druge strane ona stvara temperaturu, pa treba biti oprezan i ne koristiti je ako osoba ima već povišenu telesnu temperaturu", navodi ona.

Objašnjava da je uzrok povišene temperature na mestu primene masti to što ona širi pore, ali da se može koristiti još i kod osipa, promrzlina, opekotina i hemoroida.

Narodni lekovi koji takođe pomažu u smanjivanju simptoma

"Glog, na primer, je dobar za sprečavanje vaskularnih bolesti i povećanje erekcije, ali moramo da znamo kako možemo da ga koristimo. Recimo kao čaj, pet dana i to maksimum tri šolje dnevno, ako ne radimo tako, može doći do mučnina i trovanja i osipa", rekla je ona.

Navodi da je dobro grgoljati u ustima razblaženu komovu rakiju sa vodom, jer smatra da "u našim ustima ima više bakterija nego u kupatilu" te je iz tog razloga bitno održavati higijenu usta.

Za izrendani krompir u čarapama upozorava da ne treba dugo držati malom detetu.

Ističe da je kombinacija alkohola i brufena dobra kada se stavlja na kožu, ali da je neophodno prethodno proveriti da li će se javiti neka reakcija nakon primene na manjem delu kože.

"To nećemo držati dugo, dok ne isprobamo našu osetljivost na tečnost", istakla je Obradovićeva.

"Kukuruzna svila je i te kako korisna kao čistač bubrega kod žena, ali je loša za muškarce. Jer žena može da izbaci kamen koji je 10 milimetara, a muškarac već ne može", rekla je ona.

Ističe da narodni lekovi ne utiču na lečenje bolesti, te da ne treba ostavljati terapiju prepisanu od lekara i koristiti samo njih u lečenju.

"Oni mogu da nam pomognu kao sredstvo u lečenju mnogih simptoma, a isto tako može da se ponaša kao torov", istakla je ona.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: