Kako se pravilno meri temperatura?

Osećate se pomalo umorno, mrzovoljno, možda imate bol u zglobovima? U doba korone, ali i zimskih sezonskih virusa, svako od nas će posegnuti za toplomerom da proveri da li ima i povišenu temperaturu kao jedan od glavnih signala da se telo bori sa upalom ili infekcijom.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 18.12.2021.

17:44

Kako se pravilno meri temperatura?
Foto: Batechenkofff/ Shutterstock

Ali, da li znate da postoje dva doba dana kada ćete dobiti više rezultate od uobičajenih? I obrnuto, u jednom periodu dana dobićete niže rezultate. Doktori se slažu da postoje tri doba dana kada ne bi trebalo meriti temperaturu.

Na temperaturu tela utiču brojni faktori, a prvi među njima je san. Tokom noći naša temperatura opada i najnižu vrednost ima oko četiri sata ujutru. Dakle, ne merite temperaturu čim ustanete već sačekajte malo da se telo navikne na "budno stanje", pa onda uzmite toplomer.

Više vrednosti dobićete oko pet popodne, kada je naš nivo kortizola, hormona stresa, najviši. Kortizol blago podiže temperaturu tela pa uzmite to u obzir ako popodne merite temperaturu.

I za kraj, temperatura tela biće blago povišena i nakon pojedenog obroka, pa je nemojte meriti čim ustanete od stola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: