Dete nije preležalo varičele: Doktor kaže da nema razloga za paniku

Varičela je najčešće blago oboljenje koje traje 2 do 3 nedelje. U toku bolesti razlikuju se tri stadijuma, a najčešće su zapažane kod dece mlađeg uzrasta.

Izvor: Nedeljnik
Podeli
Foto:Shutterstock/kryzhov
Foto:Shutterstock/kryzhov

Dokotrka Nevenka Raketić rešava dilemu roditelja - šta da se radi ako dete do određenog uzrasta nije preležalo ovo oboljenje.

"Moj predlog je da dete vakcinišete protiv varičele. Vakcina se daje u dve doze, minimalni razmak između doza je šest nedelja. Varičela ili ovčije boginje su uobičajena bolest u detinjstvu, koja uglavnom prolazi bez komplikacija. Međutim, kod starije dece školskog uzrasta i kod odraslih često može da bude teža klinička slika, sa brojnim promenama na koži, temperaturom koja traje više dana i mogućim komplikacijama u vidu pneumonije ili meningitisa", objašnjava doktorka Raketić.

Ona dodaje:

"Pored toga, posle varičele treba oko pola godine da se oporavi imunski sistem i za to vreme su deca i odrasli osetljivi na sve vrste infekcija. Sve navedeno može da bude sprečeno vakcinacijom, koja razvija doživotni imunitet protiv varičele".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu