"Pokazaću ovo svojoj ženi": Doktor objasnio zašto su bradati muškarci u prednosti VIDEO

Hirurg i profesor na Univerzitetu Sanderland Karan Rangarijan je izneo zanimljive razloge zbog kojih je brijač suvišan.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/Tinseltown
Foto: Shutterstock/Tinseltown

Ovaj doktor često svoje savete i znanje deli sa pratiocima na društvenim mrežama, a ovog puta je želeo da objasni dobrobiti puštanja brade.

Kako kaže, puštanje dlačica na licu je sigurnije i zdravije nego potpuno obrijano lice.

"Rezultati studije, u okviru koje su upoređivani i ispitivani zdravstveni radnici sa bradom i bez brade, otkrili su da su muškarci sa glatko obrijanim licima u tri puta većoj opasnosti od bakterije MRSA (Meticilin rezistentni stafilokokus aureus)", rekao je Rangarijan.

U pitanju je vrsta bakterija koja je otporna na mnoge antibiotike, što znači da ju je teže lečiti od mnogih drugih infekcija.

"Razlog može da leži u tome što brijanje stvara mikroabrazije koje su savršeno mesto za razmnožavanje ovih bakterija", nastavio je.

"Brada vam zapravo može obezbediti supermeku kožu. To se događa, jer brada ne samo da štiti kožu ispod od starenja blokirajući izlaganje suncu, već brada deluje i kao prepreka koja vas sprečava da neprestano dodirujete kožu lica. To vas sprečava da slučajno uklonite ulja koja proizvode vaše lojne žlezde koje održavaju vašu kožu nauljenom i hidriranom", objasnio je.

"Brada bi mogla i da smanji rizik od opeklina i raka kože. Postoje dokazi da dlake na licu smanjuju izloženost UV zdraženju za trećinu u poređenju s glatko obrijanim licima. Iako dlake na licu mogu da smanje rizik od raka kože poput melanoma, ne bi trebalo da odbacite korišćenje kreme za sunčanje", zaključio je.

Ovaj video-snimak je izazvao pažnju i komentare brojnih pratilaca.

"Žena misli da puštam bradu, jer sam lenj da je obrijem"; Pokazaću ovo svojoj ženi", "Osim toga, izgledamo muževnije s bradom", "Šteta što mi brada ne raste", samo su neki od komentara

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu