Ukusna zaštita: Antikovid žvaka efikasna i do 95 odsto

Eksperimentalna žvakaća guma koja sadrži protein koji vezuje čestice koronavirusa mogla bi ograničiti količinu virusa u pljuvački i pomoći u ograničavanju prenosa virusa kada zaraženi ljudi razgovaraju, dišu ili kašlju, veruju naučnici.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Žvakaća guma sadrži kopije proteina ACE2 koji se nalazi na površini ćelija, a koji virus koristi kao mesto proboja u organizam i njegovu infekciju.

U eksperimentima u epruvetama, u kojima su se koristili uzorci pljuvačke i brisevi zaraženih osoba, čestice virusa su se pričvrstile za ACE2 "receptore" u žvakaćoj gumi.

Ova lekovita žvaka, koja ima uobičajen ukus kao i slični proizvodi, pokazala se kao bolja zaštita nego što se isprva pretpostavljalo. Tokom eksperimenta, koncentracija virusa u uzorcima je spala za više od 95 posto, saopštio je istraživački tim sa Univerziteta u Pensilvaniji za časopis "Molekular terapi".

Antikovid žvaka ima ukus i konzistenciju obične žvakaće gume, može se čuvati godinama na normalnim temperaturama, a žvakanje ne oštećuje proteinske molekule ACE2, objavili su naučnici.

Korišćenje žvakaće gume za smanjenje virusnog opterećenja u pljuvački, sugerišu, predstavljalo bi pojačanje vakcinama i bilo bi posebno korisno u zemljama u kojima vakcine još nisu dostupne za većinu stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu