Sporo zarastanje rana, česte respiratorne infekcije - nedostatak ovog vitamina može biti uzrok

Kada su u pitanju zdrav organizam i pravilno funkcioniranje celog tela, vitamin A je poprilično važan faktor. On pomaže vašem vidu, imunom i reproduktivnom sistemu, metabolizmu, srcu, plućima, bubrezima i mozgu. A šta se dešava kada u vašem organizmu postoji deficit ovog vitamina?

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 23.11.2021.

20:53

Sporo zarastanje rana, česte respiratorne infekcije - nedostatak ovog vitamina može biti uzrok
Foto: Profimedia

Suve oči

To je jedan od prvih znakova deficita vitamina A. Oči su prekrivene tečnošću koja ih štiti, a kada nije dobrog kvaliteta, dolazi do suvoće.

Noćno slepilo

U pitanju je još jedan rani simptom manjka vitamina A. Ovaj vitamin je ključan deo rodoposina, proteina koji apsorbuje svetlost u mrežnjači. Rodoposin je neophodan prilikom noćnog vida.

Zarastanje rana

Vitamin A utiče na odgovor tela na upale i pomaže da se upala kontroliše. Kada ga nema u dovoljnoj količini, vaše rane zarastaju mnogo sporije.

Respiratorne infekcije

Budući da vas vitamin A štiti od patogena, njegov deficit u organizmu čini vas podložnijim infekciji pluća, grla i grudi.

Suva koža

Ekcem, suva koža i druga kožna oboljenja mogu nastati zbog manjka vitamina A.

Ovaj vitamin pomaže koži da se oporavi i utiče na stvaranje novih ćelija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: