Koji napitak najgore utiče na jetru?

Sigurno ste odmah pomislili na alkohol, ali istraživanja su pokazala da znatno više štete dolazi ostalih, možda i popularnijih pića.

Izvor: Slobodna Dalmacija
Podeli
Foto: Shutterstock/Rawpixel.com
Foto: Shutterstock/Rawpixel.com

Profesori sa Medicinskog univerziteta u Bostonu su doneli zaključak da je po jetru opasnije konzumiranje zaslađenih gaziranih pića.

Rezultati njihovog istraživanja su objavljeni u časopisu Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Istraživanje se zasnivalo na delu studije koja se sprovodila od 1948. godine u gradu Framingamu u Masačusetsu, u sklopu takozvane "Framingamske studije srca", a koja je od tada proučavala uticaj načina života (kao što je pušenje i ishrana) na zdravlje.

U najnovijoj studiji, naučnici su istakli da su ispitanike posmatrali od 2002. godine, i bili su u proseku starosti od 63 godine i 48 godina. Nešto više od polovine ispitanika bile su žene, koje su otkrile koliko često piju zaslađena gazirana pića. Nasuprot tome, stručnjaci su istraživali vezu konzumiranja gaziranih pića sa čestim bezalkoholnim steatohepatitisom ili masnom jetrom.

Bezalkoholna masna jetra može da uzrokuje cirozu jetre, ali i benignije probleme kao što je povećana jetra, što pak uzrokuje bol.

Bezalkoholni steatohepatitis može se sprečiti izbacivanjem slatkih pića.

Čestom konzumacijom smatra se sve od jednog i više puta dnevno do jednog i više puta nedeljno.

Osobe koje povremeno piju zaslađena pića, dakle jednom mesečno ili ređe od jednom nedeljno, imale su i nešto više nakupljenog masnog tkiva u jetri nego osobe koje takve napitke ne piju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu