Doktor objasnio koja terapija je najbolja u lečenju kovida

Svetski priznati prof. dr Ognjen Gajić, specijalista intenzivne medicine i plućnih bolesti, koji je jedan od vodećih lekara na čuvenoj klinici Mejo u Ročesteru, u SAD, naveo je koji sve lekovi efikasno deluju protiv koronavirusa.

Izvor: Kurir
Podeli
Ilustracija/Foto:Shutterstock/Billion Photos
Ilustracija/Foto:Shutterstock/Billion Photos

Možda vas zanima:

Doktor odlučio da ne prima nevakcinisane pacijente: "Vi se bolje razumete u oftalmologiju"

Specijalista intenzivne medicine i plućnih bolesti istakao je koje terapije su po njemu najefikasnije u ublažavanju toka bolesti.

"Dosadašnja istraživanja su pokazala različitu efikasnost u zavisnosti od stadija infekcije. U fazi virusne replikacije, što je otprilike prva nedelja, određenu efikasnost su pokazala monoklonalna antitela i antivirusni lek remdesivir. Ne smanjuju smrtnost, ali ublažavaju tok bolesti", rekao je on za domaće medije.

U kasnijoj fazi pojačanog imunog odgovora, a to su hospitalizovani bolesnici sa upalom pluća, dodao je prof. Gajić, najefikasniji su se pokazali kortikosteroidi, koji u umerenoj dozi smanjuju smrtnost.

"Neke studije su pokazale dobar efekat terapeutskih doza heparina, i to po prijemu u bolnicu. Kod bolesnika sa naglim pogoršanjem u toku bolničkog lečenja, uprkos kortikosteroidima, određeni efekat imaju noviji imunomodularni lekovi, tocilizumab, baricitinib, mada nisu poređeni sa većim dozama kortikosteroida", rekao je prof. Gajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 16 idi na stranu