Doktor objasnio koja terapija je najbolja u lečenju kovida

Svetski priznati prof. dr Ognjen Gajić, specijalista intenzivne medicine i plućnih bolesti, koji je jedan od vodećih lekara na čuvenoj klinici Mejo u Ročesteru, u SAD, naveo je koji sve lekovi efikasno deluju protiv koronavirusa.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.10.2021.

09:24

Doktor objasnio koja terapija je najbolja u lečenju kovida
Ilustracija/Foto:Shutterstock/Billion Photos

Specijalista intenzivne medicine i plućnih bolesti istakao je koje terapije su po njemu najefikasnije u ublažavanju toka bolesti.

"Dosadašnja istraživanja su pokazala različitu efikasnost u zavisnosti od stadija infekcije. U fazi virusne replikacije, što je otprilike prva nedelja, određenu efikasnost su pokazala monoklonalna antitela i antivirusni lek remdesivir. Ne smanjuju smrtnost, ali ublažavaju tok bolesti", rekao je on za domaće medije.

U kasnijoj fazi pojačanog imunog odgovora, a to su hospitalizovani bolesnici sa upalom pluća, dodao je prof. Gajić, najefikasniji su se pokazali kortikosteroidi, koji u umerenoj dozi smanjuju smrtnost.

"Neke studije su pokazale dobar efekat terapeutskih doza heparina, i to po prijemu u bolnicu. Kod bolesnika sa naglim pogoršanjem u toku bolničkog lečenja, uprkos kortikosteroidima, određeni efekat imaju noviji imunomodularni lekovi, tocilizumab, baricitinib, mada nisu poređeni sa većim dozama kortikosteroida", rekao je prof. Gajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: