Perga - pčelinji hleb koji ubrzava oporavak posle bolesti VIDEO

Pčelinji vosak vrlo efikasan po imunitet čoveka, ali Žarko Stepanović ističe da je efikasniji takozvani pčelinji hleb ili perga.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto:Printscreen/Prva televizija
Foto:Printscreen/Prva televizija

Magistar vojnih nauka smer hemija, pčelar i apiterapeut, Žarko Stepanović istakao je da je pčelinji vosak vrlo efikasan po zdravlje čoveka, ali da ga u osnovnom obliku ne možete konzumirati, jer kako kaže, tada ne vredni ničemu.

Objašnjava da pčelinji polen nije cvetni prah, kao i da se tačno radi o korbikularnom polenu.

"Korbikularni polen ili polen koji pčelica sakupi na zadnjim nogama kurbikulama i u toku transporta ona dodaje pljuvačku. Kad nema hvatača ona unese to u korpice u košnicu i onda se proizvodi takozvani pčelinji hleb ili perda", rekao je on za TV Prva.

Stepanović dodaje da polen razbijauju jer on ima tri celulozne opne ili enzime koje su čvrste, te da je zbog toga najbolje pomešati sa medom.

"Jedan od načina je fermentacija sa medom, obično oni koji se bave apiterapijom prporučuju da se 100 grama stavi u kilogram meda. To bi trebalo da se promeša i stavi da odstoji u jednoj činiji sedam dana, onda će seve celulozne opne otvoriti", rekao je on.

Dodaje i da može da se konzumira jedna kašičica tako što se otapa u ustima, ili da se i pre jela može pomešati sa jednom čašom jogurta i blago gaziranom vodom.

"Najefikasnije za malokrvnost, imunitet i klimakterijum, lepog je mirisa, a može da se kupi kod pčelara" rekao je on.

Međutim, po Stepanoviću, efikasnija je perga, takozvani pčelinji hleb, kao i da je koristan za brži oporavak posle bolesti.

Opširnije u videu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 16 idi na stranu