Bez bola i otoka: naučnici razvijaju tehnologiju primanja vakcine bez igle

Holandski naučnici rade na razvoju laserske tehnologije koja bi mogla da rezultira "gotovo bezbolnim" primanjem vakcine bez igle, a svoj dosadašnji uspeh smatraju napretkom koji će kod nekih pacijenata ublažiti strah od igle te će pridoneti većem broju vakcinisanih.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 13.10.2021.

18:04

Bez bola i otoka: naučnici razvijaju tehnologiju primanja vakcine bez igle
Foto: Profimedia

Uređaj koji podseća na "pištolj s mehurićima" koristi laser koji potiskuje sićušne kapljice kroz spoljašnji sloj kože, pojasnio je Dejvid Fernandez Rivas, profesor sa Univerziteta Tvente i asistent na Tehnološkom institutu u Masačusetsu (MIT), koji je osmislio i razradio ovu ideju. "Blaže od uboda komarca"

Sam je postupak brži od uboda komarca i "ne bi trebao da boli" jer se nervni završeci na koži međusobno ne dodiruju. Dodao je da će postupak još dodatno proučiti.

"Staklo u kojem se nalazi tečnost zagreva se laserom u milisekundi, a potom se u tečnosti stvara mehurić koji potiskuje tečnost kroz spoljašnji sloj kože brzinom od najmanje 100 km na sat", rekao je u intervjuu za Rojters.

"Takav postupak omogućuje ubrizgavanje tečnosti kroz kožu bez ikakvog oštećenja ili ožiljka. Ne vidi se nikakva ranica ni ulazna tačka", rekao je Rivas, dodavši kako očekuje da će njegov izum doprineti tome da se na vakcinisanje odluči više ljudi, a istovremeno će sprečiti rizik od kontaminacije do koje može doći zbog prljavih igala. I na kraju, ali ne i manje važno, njegov će izum doprineti smanjenju medicinskog otpada. Jedna do 3 godine do raširene upotrebe

Testiranja na uzorcima tkiva uspešno su sprovedena zahvaljujući bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od 1.5 miliona evra, a zahtev za finansiranjem početka testiranja novog uređaja na volonterima kompanija će podneti još ovaj mesec, otkrio je Rivas.

Kazao je i da će nova start-up kompanija sarađivati s predstavnicima farmaceutske industrije. Ali do trenutka kada će metoda postati dostupna široj javnosti mogla bi proći godina dana do tri godine, zavisno od napretka postignutog u istraživanjima i o regulatornim pitanjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: