Vakcinacija jedini izlaz iz pandemije – zablude zbog kojih su ljudi neodlučni

Uprkos visokom broju novozaraženih u Srbiji, vakcinacija je, nakon početnog zamaha - stala. Iako se često može čuti da je nedovoljan broj vakcinisanih posledica raširenih antivakserskih stavova, istraživanja govore da je antivaksera zapravo malo.

Izvor: TV Prva
Podeli
Foto: Printscreen TV Prva
Foto: Printscreen TV Prva

Koji su zapravo pravi razlozi koji igraju značajnu ulogu u oklevanju da se primi vakcina?

Građani ne žele da prime vakcinu plašeći se neželjenih reakcija, ima onih koji veruju da vakcinacija nosi veći rizik od kovida 19, kao i građana koji smatraju da vakcine nisu efikasne i da nema razloga da ih prime. Vakcine nisu dovoljno ispitane, nisu bezbedne, suviše su brzo napravljene. I vakcinisani mogu da prenesu virus. Ovo su samo neke od zabluda koje su razlog stagnacije broja vakcinisanih u Srbiji poslednjih par meseci.

Odobrene vakcine prošle su klinička ispitivanja u kojima je učestvovalo desetine hiljada ispitanika. Poslednja je to učinila Amerika na populaciji od 6 miliona stanovnika i nije bilo neželjenih dejstava. Takođe, naučnici nisu krenuli od nule, već su iza sebe imali decenije istraživanja, unapređivanja i proizvodnje vakcina protiv različitih tipova virusa.

Nisu retke ni tvrdnje da vakcine izazivaju sterilitet, no stručnjaci su uvereni da je kovid zapravo bolest koja može stvoriti probleme sa fertilitetom.

Koliko vakcina zapravo smanjuje rizik od težeg obolevanja pokazala su sva dosadašnja istraživanja. Statistički, kada je u pitanju hospitalizacija i teža klinička slika, nevakcinisani vode, čineći 95 odsto pacijenata na intenzivnoj nezi.

Srbija je jedna od najteže pogođenih zemalja u svetu kada je reč o pandemiji. Predstavnici i struke i vlasti apeluju na građane da se vakcinišu. Vakcina ima dovoljno i vreme je da prihvatimo da su najbolji i najbrži put ka izlasku iz pandemijskog košmara. ili ćemo, i pred smrću, čuvati svoje najomiljenije zablude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 16 idi na stranu