Da li će vas ubiti prljave gaće?

Neka istraživanja pokazuju da polovina Amerikanca isi donji veš nosi dva dana, a evo šta kažu dermatolozi i ginekolozi o tome.

Izvor: Živim.hr
Podeli
Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Istraživanje: Svaka peta žena ne menja donji veš redovno

Svakodnevno menjanje donjeg veša jedno je od prvih pravila higijene koje smo naučili još kao deca, uz pranje zuba i umivanje. Ali nedavna istraživanja sprovedena na preko 2000 Amerikanaca pokazala su da gotovo polovina nosi isti donji veš dva ili više dana. Ne samo to, 13 odsto ih je reklo da su isti par donjeg veša nosili više od nedelju dana.

"Definitivno sam proveo najmanje tri dana u istim boksericama, lakše je, imam manje veša za pranje, i iskreno, jednostavno zaboravljam. Gaće ostavljam u pantalonama pa nakon tuširanja jednostavno ponovo navučem oboje", rekao je Kelen, 21-godišnji student.

"Iako možda ima razloga za praktičnost, a možda čak i za okolinu, nošenje prljavog donjeg veša kad je u pitanju vaše zdravlje ne bi trebalo ni uzeti u obzir", kaže dr Marisa Garšik, specijalistkinja dermatologije sa MDCS-a i profesorka u medicinskom centru "Njujork prezbiterijan Kornel".

"Prljav ili nošen donji veš pruža plodno tlo za bakterije i gljivice, a često je kontaminiran fekalnim stvarima. Najočitiji problem je sedenje u vlastitoj prljavštini koja s vremenom može da se nakupi, a vi toga možda niste ni svesni, jer se mnogi ljudi naviknu na mirise sopstvenog tela", rekla je dr Šeri A. Ros, ginekologinja iz Santa Monike u Kaliforniji.

Uz to su problem i akne, dodaje dr Garšik. Znate da ih možete dobiti na licu, vratu pa čak i na leđima, a jeste li znali da možete da ih dobijete i na zadnjici i drugim delovima tela? Nošenje prljavog donjeg veša podstiče zadržavanje znoja, prljavština i bakterija u dodiru sa vašom kožom.

"Kad znoj ili ulja predugo ostamu na koži, to može da dovede do lošeg mirisa ili začepljenja pora, što dovodi do izbijanja akni", navodi doktorka Ros.

Takođe ste pod povećanim rizikom od iritacije genitalija i infekcija ako duže vreme nosite isti donji veš. "Hoće li vas ubiti nošenje prljavog donjeg veša? Verovatno neće, ali što duže nosite isti par, rizik od infekcija se povećava", ističe doktorka Ros.

Donji veš menjajte svakodnevno, a nekad i češće

Foto: PeJo/Shutterstock
Foto: PeJo/Shutterstock

"Muškarci nose isti donji veš do 10 dana"; "Reci mi da se šališ"

"Uopšteno, preporučuje se svakodnevno menjanje donjeg veša kako bi se sprečilo nakupljanje prljavštine, znoja, bakterija i ulja", kaže dr Garšik. Ali možda ćete ponekad morati da ga menjate i češće.

S obzirom na vlažno okruženje vaših prepona i zadnjice, ako vežbate, svakako promenite donji veš nakon treninga.

Isto tako, ako je donji veš umrljan urinom ili izmetom, ako imate menstruaciju i krv je iscurila ili imate bilo kakvu infekciju ili otvorenu ranu, menjate gaće više puta dnevno.

Evo što se događa pri ponovnom oblačenju prljavog veša

Svakome može da se dogodi da dva dana zaredom obuče isti donji veš, da li je to opasno? Zapravo i nije.

"Ako povremeno zaboravljamo da promenimo donji veš, to verovatno neće uzrokovati značajnu štetu", objašnjava dr Garšik.

Međutim, ako se često nađete u situaciji da morate da nosite donji veš nekoliko dana zaredom, možda bi trebalo da kupite gaće koje smanjuju rizik od infekcije.

Stručnjaci ipak ističu da svakodnevno menjanje donjeg veša treba svakome od nas da bude prioritet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 16 idi na stranu