Karijes možete da dobijete poljupcem

Kada se ljubite sa osobom koja ne pere zube, ne samo da je grozno već može da utiče i na vaše zdravlje, prema rečima stomatologa dr Tine Sov.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 28.09.2021.

13:49

Karijes možete da dobijete poljupcem
Ilustracija/Foto:Profimedia

Loša oralna higijena može da vodi do nakupljanja karijesa, bolesti desni i može biti pogodno tlo za razmnožavanje bakterija. Ako se ljubite sa partnerom, putem pljuvačke sve te bakterije mogu da završe u vašim ustima.

"Pljuvačka će održavati vlagu u ustima, ali je i odlična podloga za razvoj bakterija. Ljubiti se 10 sekundi s nekim znači da možete da dobijete do 80 miliona bakterija i mikroorganizama u svojim ustima", pojasnila je Sov. Dok je normalno da imate dobre bakterije u ustima, a ljubite nekoga ko ima puno onih loših to može da utiče i na vaše zdravlje.

"Loša higijena, puno prljavštine i naslaga znači i puno bakterija koje se stalno razmnožavaju. Te loše bakterije se prilikom pljuca mogu nastaniti u vašim ustima i tako prouzrokuju brojne probleme u usnoj duplji", dodala je.

Loš zadah, bolesti desni i karijes će se lako stvoriti ako ne pazite na higijenu. Kako partnera upozoriti na lošu higijenu?

Nema načina da izbegnete izmjenjivanje pljuvačke kada se ljubite sa partnerom, ali postoje načini kako bakterije držite pod kontrolom.

"Za početak važna je pravilna oralna higijena, što uključuje pranje zuba barem dva puta u danu, ali i čišćenje zubnim koncem kao i redovne posete stomatologu", dodaje Sov.

Kako da razgovarate sa partnerom, pošto to može da bude jedna veoma neprijatna situacija.

"Sigurno se radi o dosta osetljivoj temi, ako vaš partner ne pazi na zdravlje zuba. Razgovarajte realno i budite nežni pa predložite da ćete pomoći i vi kako bi stekao pravilne navike. Savetujte partnera da jede zdravo, da vežba i da pere zube u vašem društvu", savjetuje ova stomatološkinja.

Sov kaže kako hrana poput sira i orašastih plodova može da bude od velike pomoći kod očuvanja zdravlja zuba.

Kako sprečiti pojavu karijesa?

Kao idealno rešenje, javlja se četkanje zuba nakon svakog obroka, ali često to nije moguće. Osim što bi trebalo redovno da koristite zubni konac i odlazite kod stomatologa najmanje dva puta godišnje, možete svojim navikama u ishrani da utičete na smanjenje rizika od karijesa. Kako?

Pijte više mleka: Američki istraživači su ispitanicima ponudili činiju zašećerenih pahuljica koje su pojeli, a zatim je izmerena visina kiseline u njihovim ustima. Ispitanici su podeljeni u tri grupe: jedni su nakon obroka popili čašu mleka, drugi vode, a treći sok od jabuke.

Ustanovljeno je kako je mleko najbolje poslužilo kao zaštitno sredstvo protiv stvaranja kiseline u ustima i tako osiguralo zaštitu od karijesa. Jednako tako, konzumacija mleka ojačava zube zbog bogatog sadržaja kalcijuma.

Pijte manje sokova: Smanjite unos (zašećerenih) sokova, kojih verojatno niste ni svesni koliko ih popijete kroz dan. Čak su i prirodni sokovi puni šećera i predstavljaju pravu klopku za zdravlje zuba.

Pijte više vode: Obična voda idealna je za održavanje usne duplje zdravom jer je ispira i tako pomaže u uklanjanju bakterija i održavanju neprijatnog pH okruženja na ove male "napasti".

Jedite više vlakna: Istraživači Univerziteta u Bostonu starijim osobama preporučuju konzumaciju namirnica bogatih vlaknima i to više od 2,5 grama vlakna po porciji. Najbolje rezultate pružaju banane, jabuke i suve šljive. Naime, namirnice bogate vlaknima zahtevaju više žvakanja od ostale hrane, što može da poveća stvaranje pljuvačke i tako ukloni štetne bakterije iz usta. Jednako tako, vlakna drže šećer pod kontrolom i snižavaju pritisak, a loše kontrolisani šećer i visok pritisak su faktori rizika za bolesti desni.

Žvakaća guma bez šećera kao prva pomoć: Ako niste u prilici da operete zube, posegnite za žvakaćim gumama bez šećera koje će sprečiti razmnožavanje bakterija u ustima – privremeno.

Grickajte suvo grožđe: Iako je suvo grožđe bogato šećerima i samo po sebi ljepljivo, što ga čini neprijateljem zdravlja zuba, on imaj antimikroban učinak i sprečava rast bakterija u ustima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: