Koliko često bi žene trebalo da rade PAPA test?

Američko udruženje za porodiljstvo i ginekologiju izdalo je uputstvo u kome savetuje da se PAPA, tj. Papanikolau test, ne radi pre navršene 21. godine života.

Izvor: B92, Blic
Podeli
Foto: Shutterstock/Watchara Chuenchomnoi
Foto: Shutterstock/Watchara Chuenchomnoi

Posle toga treba da se radi svake dve godine do navršenih 29 godina, a posle toga na svake tri godine.

To predstavlja veliko odstupanje od prethodnog uputstva koje je savetovalo da se sa ovim testom počne od 18. godine života, i to jednom godišnje.

Promene na grliću materice mogu da se jave i kod devojaka od 16 godina

Slično uputstvo se primenjuje i u Kanadi, s tim što se sa testom može početi ranije samo ukoliko je osoba seksualno aktivna pre svog 21. rođendana.

Razlog za ovo novo uputstvo zapravo je vrlo retko obolevanje od raka grlića materice u starosnoj grupi 18-21 godine života, koja je ranije bila ciljna grupa za rano otkrivanje ove bolesti.

Rak grlića materice ubija sve više žena, a ovaj test otkriva bolest u ranoj fazi VIDEO

Razvoj bolesti je dosta spor i potrebne su godine da se ona razvije, što opravdava uputstvo da se PAPA test radi u vremenskim intervalima dužim od godinu dana.

Ovo uputstvo je napravljeno kako bi se sprečili brojni nepotrebni testovi žena koje nemaju rak grlića materice.

Foto: Shutterstock/RacheeLynn
Foto: Shutterstock/RacheeLynn

Papanikolau (PAPA) test sastoji se u uzimanju brisa sa grlića materice koji se zatim šalje u laboratoriju da se vidi da li postoje promene ili nenormalne ćelije koje bi ukazale na mogućnost prisustva raka. Problem je u tome što humani papiloma virusi koji su česti i prenose se seksualnim odnosom mogu prouzrokovati promene u ćelijama koje su potpuno bezopasne.

Da bi se tačno odredilo da li su te promene na ćelijama bezopasne ili potencijalni rak, potrebno je, međutim, napraviti nekoliko kontrolnih pregleda sve dok rezultat ne postane potpuno normalan.

U nekim slučajevima, žene će biti izložene biopsijama sumnjivog mesta ili nekim drugim testovima, iako bi se ćelije normalizovale same od sebe. Eksperti se nadaju da će novo uputstvo postati standard u ovoj oblasti.

Lekari će morati da obrate više pažnje na starosnu grupu od kasnih tridesetih do 50 godina; ta grupa je najrizičnija zbog većeg broja seksualnih partnera ili zbog toga što žene nikada nisu išle na pregled.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 17 idi na stranu