Polen je u vazduhu, kreće opasno vreme; Doktorka za B92.net: "Mere zaštite - izbegavanje"

Trenutno je mnoge građane uhvatila alergija na ambroziju, a koncentracija polena u vazduhu je iznad prosečnih vrednosti. Dr Mila Đorović Škurtić upozorila je da se u ovo vreme javlja polen korova i da oni najosetljiviji treba da uzimaju lokalnu terapiju barem tri nedelje pre početka simptoma, a ne kad već počnu.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.09.2021.

14:51

Polen je u vazduhu, kreće opasno vreme; Doktorka za B92.net:
Foto:Shutterstock/Emily frost

Koncentracija polena ambrozije u vazduhu trenutno je iznad prosečnih vrednosti i uvećana je za skoro 16 puta. Granična vrednost prisutnosti ovog polena je 30, a tokom prošle nedelje ona se kretala od 116 do 495, na šta su najviše uticale dnevne temperature niže od 30 stepeni.

Alergijski rinitis, konjuktivitis i na kraju alergijska astma su, kako kaže dr Mila Đorović Škurtić, bolesti izazvane izlaganjem sluzokože alergijskim činiocima, prvenstveno polenima drveća, trava i korova.

Polen drveća se, napominje, javlja u rano proleće, polen trava u kasno proleće i polen korova krajem leta i početkom jeseni.

"Pacijenti, koji su predisponirani za ove tegobe, treba da uzimaju bar tri nedelje pre očekivanja početka simptoma lokalnu terapiju u vidu kortikosteroidnih sprejeva u nos ili antihistaminika u vidu tableta, uz održavanje nosne toalete blagim fiziološkim rastvorom", savetovala je dr Mila Đorović Škurtić.

Doktorka ističe da je potpora u vitaminu D koji podstiče T ćelije dobra za odbranu od alergena.

Mere zaštite

Foto: Depositphotos/galitskaya
Određenim pacijentima se, međutim nekada javlja i krv iz nosa, što tvrdi doktorka, nastaje iritacijom.

"Kontinuirana iritacija kapilara nosne sluzokože alergijom može izazvati krvarenje iz nosa."

Za zaustavljanje krvi iz nosa preporučuje korišćenje tamponade ili stavljanje papirnog tufera, a nakon smirivanja neophodno je nastaviti ishranu sluzokože sprejevima izotoničnih rastvora.

"Mere zaštite su izbegavanje alergena", napominje dr Mila Đorović Škurtić.

Osim ambrozije, u vazduhu su prisutni i drugi poleni, kao što su konoplja, štirevi, kopriva i trava, i njihova mešavina dodatno otežava situaciju.

Lekarka savetuje da se ne boravi u prirodi tokom očekivanog cvetanja, kao i da napolju treba nositi naočare. Poželjno je, ako je to ikako moguće, izlaziti posle kiše, često umivati lice vodom, nekada i fiziološkim rastvorom. Upozorava da takođe treba ograničiti kontakt sa kućnim ljubimcima, provetravati prostorije i čistiti ih zbog prašine koja pogoršava alergiju.

Univerzalna terapija?

"Univerzalni lekovi su antihistaminici za oralnu upotrebu i sprejevi i kapi izotoničnih rastvora sa ili bez kortikosteroida u zavisnosti od vrste i jačine alergijske reakcije", preporučuje doktorka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: