Navijanje i srce – kako izbeći stres zbog meča koji kida živce?

Broj otkucaja srca duplira se kada se omiljeni ili protivnički tim nađe u prilici da poentira, posebno u poslednjim trenucima utakmice.

Zdravlje

Izvor: RTS

Nedelja, 12.09.2021.

14:37

Navijanje i srce – kako izbeći stres zbog meča koji kida živce?
Foto: Shutterstock/Ivanko80

Specijalista sportske medicine Sanja Mirković za medije objašnjava kako da sačuvamo srce, a da uživamo u navijanju i kakva je uloga grickalica.

Uzbuđenje je veliko kada se omiljeni sportista ili tim nađu u završnici važnog takmičenja.

Čitali smo svašta: od toga da je čovek tokom svetskog prvenstva u fudbalu izbacio televizor kroz prozor, do toga da je drugi hteo da baci ženu kroz prozor, jer je previše pričala tokom izvođenja penala.

Gledanje sportskih događaja, kao što je tenisko finale u kome igra Novak Đoković može toliko da optereti srce kao i trka na 100 metara, tvrde stručnjaci.

"U organizmu se dešava svašta, između ostalog, aktivacija hormona stresa kortizola i adrenalina koji dovode do niza reakcija u našem organizmu kao što je ubrzan rad srca, skok vrednosti krvnog pritiska, utiče na rad štitaste žlezde, rad jetre, gastrointestinalnog trakta. Ubrzava brojne parametre koji stvaraju probleme u našem psihosomatskom zdravlju", objašnjava doktorka Sanja Mirković, specijalista sportske medicine.

Muškarci i žene pri reakciji na stres nisu isti.

Dr Mirković ističe da estrogen igra ključnu ulogu, jer ženama podiže prag bola pa su izdržljivije na stres.

Grickalice su saveznici

Kokice, kikiriki, semenke, slani štapići, čips i druge grickalice tu su da nas smire.

"To je kompleksna stvar koliko god jednostavno izgleda. Mentalni deo naše ličnosti nije odvojen od telesnog, a mentalna higijena je nešto čemu treba da se učimo od malih nogu, još dok smo u školi i ranije. Kad dete naučite da se nosi sa stresom kad odraste biće mnogo bolje i zdravije", objašnjava ona.

I kada gledamo važne utakmice, finala takmičenja treba imati listu prioriteta u glavi i da se ne nerviramo zbog svega.

"Kad bi se stalno stresirali gde bi nam kraj bio? Život je jedan i izvucimo ono najlepše iz stresa jer on može biti pozitivan i negativan", rekla je dr Mirković.

Prema njenim rečima, sportisti iz sporta crpe pozitivan deo, pozitivnu energiju da nastave dalje. Nerviranje izazvano navijanjem može doneti i trajne posledice po zdravlje.

Istraživanje koje su Nemci sproveli 2014. godine posle Svetskog prvenstva, pokazalo je da je na dan finala broj hospitalizacija naglo skočio, broj slučajeva infarkta u godini posle takmičenja za 3,7 odsto.

"Statistički je dokazano da jak, intenzivan stres i na duge staze može da utiče na naše zdravlje", naglasila je dr Mirković.

Količina stresa razlikuje se u slučaju kada sportski događaj pratimo od kuće ili na stadionu, to jest uživo sa tribina.

"Kanađani su utvrdili da nam se rad srca ubrza kad gledamo od kuće 70 odsto, na tribinama 110 odsto", upozorila je dr Mirković, ali poručila da ne treba odustati od praćenja sporta već uzeti pozitivnu energiju koju prenose sportisti svojom borbom za neki uspeh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: