Način vožnje može da otkrije rane znake Alchajmerove bolesti

Stil vožnje se, manje ili više, kod svih menja sa godinama. Ali neke promene su suptilnije od drugih. Neke ne treba ignorisati. Naime, naučnici upozoravaju da neke od ovih malih promena koje nam se dešavaju tokom godina ne bi trebalo zanemariti, jer način na koji vozite može ukazivati na ranu fazu Alchajmerove bolesti. Da bi to dokazali, sproveli su eksperiment u kojem je grupa vozača starijih od 65 godina u Misuriju, u SAD, pristala da im godinu dana prate svaku vožnju GPS-om.

Izvor: Večernji.hr
Podeli
Foto: shutterstock/goodluz
Foto: shutterstock/goodluz

Cilj studije Drives - koji su na Univerzitetu u Vašingtonu u Sent Luisu predvodili Ketrin Ro i Ganeš Babulal, a finansirali su ga Nacionalni institut za starenje - prema BBC-u je trebalo da sazna da li samo proučavanje navika ove grupe vozača može da otkrije početak bolesti - bez potreba za invazivnim ili skupim medicinskim postupcima.

Nakon 365 dana prikupljanja informacija, naučnici su uvereni da mogu. Među 139 ljudi uključenih u studiju, medicinski testovi su već pokazali da je oko polovine njih imalo vrlo ranu ili pretkliničku Alchajmerovu bolest. Druga polovina nije. Analiza njihove vožnje otkrila je vidljive razlike između dve grupe. Konkretno, oni sa pretkliničkom Alchajmerovom bolešću vozili su sporije, napravili su nagle promene smera vožnje, vozili manje noću i ukupno prešli manje kilometara. Tokom vožnje posetili su manje različitih destinacija, držeći se uvek istih, već poznatih ruta.

Koristeći podatke o vožnji, naučnici su uspeli da osmisle model koji bi mogao da predvidi verovatnoću da neko ima pretkliničku sliku Alchajmerove bolesti koristeći samo podatke o starosti vozača i njegove GPS podatke o vožnji. Ispostavilo se da je tačno 86%.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu