Omiljena zabava mlađih - skakanje u vodu može da se završi oduzetošću i tragično: Sprečite to VIDEO

Nepravilno skakanje u vodu može da bude veoma opasno i da ostavi trajne posledice. Zbog nepravilnog skakanja u vodu ili kad nezagrejani skočimo u vodu, dolazi do stresa po organizam. Češće su te povrede kod dece, a kod starijih dolazi do preloma koji dovode do komplikacija i vrlo često do povrede vratne kičme, upozorava dr Žarko Radović, fizijatar.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Talasi i plitka voda obično zavaraju i dovedu do nepovoljnih posledica po vratnu kičmu, a nekad i do oduzetosti i trajnih invaliditeta.

"Skakanje na glavu je opasnije i vrlo često dolazi do preloma vratne kičme, vratnih pršljenova, kompresije na samu kičmenu moždinu, do pareze i paralize nerava, oduzetosti, pogotovo u vratnoj kičmi se nalaze centri za disanje i za rad srca. Samim tim ti pacijenti vrlo često mogu biti nepokretni, ali desi se i iščašenje i nepravilna repozicija samog zgloba", kaže fizijatar za TV Prva.

Kod nas su generalno svi skokovi u vodu po pravilu zabranjeni, a dr Radović ih ne preporučuje uopšte, pogotovo mlađoj populaciji.

Oporavak traje od mesec dana do šest meseci, u zavisnosti od težine povrede.

"Kada takvog pacijenta izbavimo iz vode, važno je da ga nikako ne pomeramo, jer ne znamo kakva je povreda u pitanju. U većini slučajeva osoba je bez svesti. Bolje odmah pozvati Hitnu pomoć. Obično se takvi pacijenti upućuju na ortopediju da bi došlo do pravilne repozicije ili mobilizacije i kasnije rehabilitacije."

Doktor Radović otkriva da mu pacijenti uglavnom kažu da su skočili na glavu, u plitku vodu i nepravilno, što znači da nisu ispružili ruke nego direktno na glavu u plitku vodu, a to je najveća greška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu