Kad klima-uređaj umesto "prve pomoći" postane sredstvo koje nam ugrozi zdravlje i život

Upotreba klima-uređaja može negativno da utiče na zdravlje čoveka ukoliko se ne koristi pravilno i ukoliko se ne održava (ne čisti) redovno, a mnogo njih se ne pridržava propisanog.

Izvor: S.Vasić
Podeli
Foto: Depositphotos/AndreaA
Foto: Depositphotos/AndreaA

U danu gorela tri klima-uređaja u Srbiji

Klima-uređaj, kao i svi elektro-uređaji, može da se zapali. Ne postoji bez razloga upozorenje da se klima-uređaj ne uključuje tokom noći. Isto tako, treba je povremeno isključivati jer je klima-uređaj koji nije isključen po nekoliko dana čest razlog požara leti. Samo 23. juna ove godine upalila su se tri klima-uređaja, a tri hiljade požara godišnje dogodi se samo u Beogradu.

Vrućine su prethodne dve nedelje bile nesnosne, a koliko je teško bilo funkcionisati najbolje znaju oni koji nemaju klima-uređaje. Mnogi su posegli za daljinskim, nekiklima-uređaje danima nisu isključivali, iako ih nisu servisirali od prošle godine ili očistili od ko zna kada rizikujući tako da dobiju ozbiljne infekcije.

Specijalista higijene dr Svetlana Cekić iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objašnjava da je veoma važno redovno servisirati klimu jednom godišnje u ovlašćenom servisu. Pored toga, potrebno je približno na dve nedelje mehanički čistiti - prati filtere klima-uređaja, čime se uklanjaju mikroorganizmi koji se zadžavaju na filterima klime.

"Neočišćen klima-uređaj je izvor bakterija i gljivica koje su tokom rada klima-uređaja raspršuju u prostoru, što može negativno uticati, kako na zdrave, tako i na osobe koje pate od alergija ili obolele od astme. Jedan od najznačajnijih uzročnika bolesti je bakterija legionella pneumophila, koja izaziva legionarsku bolest, čiji simptomi liče na grip (visoka temperatura, glavobolja, bol mišića, suvi kašalj). Neadekvatno korišćenje klime bez povremenog isključivanja i provetravanja, prevelike razlike u temperaturi prostorije i okolnog prostora mogu dovesti do različitih upala sluzokoža gornjeg disajnog trakta. Kao posledica suvog vazduha može se javiti osećaj iritacije u grlu, svrab grla, kašljucanje, bolovi u sinusima", navodi doktorka Cekić.

Ona naglašava i to da prevelike razlike u spoljašnjoj i temperaturi prostorije mogu dovesti i do stanja "temperaturnog šoka" pri naglom ulasku ili izlasku iz prostorije.

"Razlika u temperaturi klimatizovane prostorije i spoljašnje temperature je jako bitna i ukoliko je prevelika, može ozbiljno da ugrozi zdravlje čoveka. Preporučena je razlika od 6 do 7°C, (nikako više od 10°C)", kaže specijalistkinja higijene.

Foto: Shutterstock/Alliance Images
Foto: Shutterstock/Alliance Images

Bitna je i vrsta uređaja

Nije nebitno ni kakav uređaj uzimate jer najveći procenat klima-uređaja ne ubacuje svež vazduh iz spoljašnje sredine, već obrće vazduh koji se nalazi u prostoriji, zbog čega čistoća vazduha u klimatizovanoj prostoriji zavisi isključivo od čistoće filtera u klima-uređaju.

Neophodno je da se u toku dana omogući prirodna ventilacija prostorija, otvaranjem prozora, da bi se obezbedila dovoljna količina kiseonika i kako bi se korigovala vlažnost vazduha. Najbolje je provetravati prostorije u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima, kad je temperatura vazduha znatno niža od dnevne temperature.

Još bolje je ako možete da kupite aparat koji vazduh iz unutrašnjosti prostorije zamenjuje svežim vazduhom iz spoljašnje sredine.

Da li su ventilatori štetni?

Ventilatori ne rashlađuju vazduh u prostoriji već samo omogućavaju strujanje vazduha koji je u prostoriji. Manje je poznato da i ventilatori mogu imati negativan uticaj na zdravlje jer, kako kaže doktorka Cekić, svojim radom konstantno podižu čestice prašine i polena sa podova i ostalih površina u vazduh, te osobama koje su sklone alergijama pogoršavaju zdravstveno stanje.

Pored toga, buka koju izaziva tokom rada takođe može u dužem periodu negativno da utiče na zdravlje.

"Kod upotrebe ventilatora jako je važno dobro održavanje tekuće higijene u prostoriji, redovno brisanje podova i površina na kojima se zadržava prašina kako bi se umanjio negativni efekat njegovog rada."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu