Ovih 14 popularnih dodataka za mršavljenje ne rade, kaže nova studija

Bez obzira na to pokušavate li da se oslobodite nekoliko kilograma povećavajući rutinu vežbanja ili brojeći kalorije, gubitak kilograma nije lak podvig.

Izvor: Eat This Not That
Podeli
Ilustracija/Foto:EPA/DAREK DELMANOWICZ
Ilustracija/Foto:EPA/DAREK DELMANOWICZ

Pročitajte još:

Ako hoćete da smanjite stomak, dodajte digestivne enzime u ishranu

Bolje "kisela faca", nego šećer u limunadi

Za mnoge ljude poteškoće povezane sa smanjenjem kilograma čine primamljivim da isprobaju alternativna sredstva za mršavljenje, poput uzimanja dijetetskih suplemenata ili oslanjanja na alternativne terapije koje tvrde da olakšavaju mršavljenje.

Jedini problem? Prema novoj studiji, oni jednostavno ne rade.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu "Obesity" od 23. juna 2021. otkriva da mnogi popularni dodaci i terapije za mršavljenje dragoceno malo pomažu u smanjenju kilograma.

Da bi došli do ovog zaključka, istraživači iz "Dartmouth-Hitchcock-a", "Geisel School of Medicine" u Dartmutu i "The Dartmouth Institute" za zdravstvenu politiku i kliničku praksu sproveli su sistematski pregled 315 randomiziranih kontrolisanih ispitivanja čiji je cilj bio da se utvrdi relativna efikasnost različitih dodataka ishrani i alternativne terapije za mršavljenje.

Među ovim studijama, samo 16 je utvrdilo da postoje bilo kakve razlike između težine pojedinaca u kontrolnoj populaciji i onih koje su pružale suplemente za smanjenje telesne težine ili alternativne terapije; među onima koji su izgubili kilograme koristeći dodatke ili alternativne terapije, gubitak težine se kretao između 1 i 11 kilograma.

Ispitivani suplementi i terapije za koje je utvrđeno da imaju malu efikasnost pri povećanju gubitka težine su akupunktura, kalcijum i vitamin D, hitosan, čokolada / kakao, hrom, efedra ili kofein, garsinija, zeleni čaj, konjugovana linolna kiselina, pasulj, fenilporpilamin i piruvat.

"Industrija dijetetskih suplemenata divlji je zapad biljaka i tableta koje se prodaju bez recepta, a koje imaju puno tvrdnji, a malo ili nimalo dokaza koji potkrepljuju te tvrdnje", rekao je koautor studije, dr Kanat Kalifornija, MD, MPH, direktor Nacionalnog centra za težinu i zdravlje u Vašingtonu, navodi se u izjavi.

"Svi želimo čarobne pilule, ali dijetetski suplementi nisu čarobne pilule za koje se plasiraju".

Pored toga što ne pojačava gubitak kilograma, koautor studije, dr Srividia Kidambi, vanredni profesor i šef odeljenja za endokrinologiju i molekularnu medicinu na Medicinskom koledžu u Viskonsinu / bolnica Froedtert, upozorio je da upotreba ovih suplementi i terapije mogu zapravo dovesti do toga da korisnici imaju lošije zdravstveno stanje nego pre nego što su počeli da ih uzimaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu