Tokom leta povrede oka dobijaju epidemijski karakter

Proleće i leto donosi ljudima mnoge aktivnosti, obavljaju različite poslove kako u kući tako i u prirodi. Bilo da se radi o rekreaciji ili aktivnostima koje su u vezi sa poslom, svake godine povrede oka u prolećnim i letnjim mesecima dobijaju epidemijski karakter.

Izvor: Avaz.ba
Podeli
Ilustracija/Foto:EPA/ SALAS
Ilustracija/Foto:EPA/ SALAS

Dijapazon povreda je različit. Najčešće se pacijenti u oftalmološku ambulantu javljaju zbog povrede oka stranim telom, recimo prilikom zavarivanja metala, krečom ili drugim hemikalijama pri obavljanju molerskih poslova.

U poljoprivredi su česte povrede granom, a nekada ove povrede mogu da budu i takve da zahtevaju i hirurški tretman. Češće su i saobraćajne nesreće zbog pojačanog obima saobraćaja.

U povrede oka spadaju i opekotine prednje površine oka izazvane sunčevim zracima ili UV lampama prilikom boravka u solarijumu. U ovim situacijama simptomi u vidu jakog nadražaja oka, bolova, otežanog otvaranja očiju i pojačanog suzenja, javljaju se u trajanju od nekoliko sati nakon izlaganja UV zracima.

Hladne obloge od borne kiseline i veštačke suze mogu ublažiti tegobe, a kao prevencija se savetuje izbegavanje izlaganja UV zračenju, kao i upotreba zaštitnih naočara.

Nikada nije loše naglasiti kako je upotreba zaštitnih naočra, kako u kućnim uslovima tako tokom rada, obavezna jer može da spreči ozbiljne povrede oka.

Imamo li razloga za brigu zbog ujeda komarca? Dr Adamović razjasnio za B92.net

Lajmska bolest

Pročitajte još:

Pazite se vrućina: Ovo su znaci da imate toplotni udar

Boravak u prirodi nosi sa sobom i određene opasnosti, naime moguće je da pacijent bude zaražen jednim mikroorganizmom, "Borrelijom burgdorferi", čiji je prenosnik krpelj.

Ovaj mikroorganizam uzrokuje Lajmsku bolest, koja, osim akutnog, može imati i hronični tok sa toliko različitom simptomatologijom (kožne promene, reumatoidne tegobe, neurološke smetnje) da, ukoliko se ne prepozna na vreme, postupak dijagnoze može biti veoma dug.

Adekvatna odeća

Pročitajte još:

Nova epidemija na pomolu? Četvrtina svetske populacije ima neku od alergija

Krpelji se najčešće nalaze u šumi i travi pa se savetuje upotreba adekvatne odeće koja pokriva veći deo tela. Ukoliko se primeti krpelj na telu, neophodno je pažljivo uklanjanje kako bi se insekt u celosti odstranio sa površine kože ili potražite pomoć lekara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu