U slučaju opekotina od sunca ovako treba da tretirate kožu

Svaka osoba je barem jednom u životu zadobila blage opekotine uzrokovane neopreznim izlaganjem suncu. Nakon opekotina sledi perutanje i ljuštenje kože i veoma je važno da u tom periodu na kožu pazite još više.

Zdravlje

Izvor: Avaz.ba

Sreda, 23.06.2021.

18:07

U slučaju opekotina od sunca ovako treba da tretirate kožu
Ilustracija/Foto: Shutterstock/ Mallika Home Studio

Koristite kremu

Potreba da rukama otklonite mrtvu kožu je velika, ali to nikako nemojte da radite. Svako ubrzano uklanjanje izgorele kože može da uspori proces regeneracije. Najbolje je dozvoliti koži da se "sama oljušti" i oslobodi mrtvih ćelija kože. Koristite hidratantne kreme i losione, koji će nahraniti kožu, ili med.

Proces ljuštenja može trajati dva-četiri dana nakon što crvenilo od opekotina ne nestane ili posle sedam dana, u zavisnosti od težine opekotina. Nažalost, perutanje izgorele kože ne može da se spreči. Važno je da redovno koristite kreme sa zaštitnim faktorom i izbegnete opekotine od sunca. Nahranite kožu

Ljuštenje kože ima određenu svrhu. Na ovaj način vaše telo uklanja ćelije kože oštećene UV zracima sunca. Još jedna dobra vest je da možete ubrzati proces lečenja sa nekim od preparata koje već imate kod kuće.

Koristite hidratantne kreme i losione, koji će nahraniti kožu, ili med. Takođe, možete koristiti ovsene pahuljice natopljene mlekom i hladne obloge - peškir natopite mlekom ili zelenim čajem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: