"Bolni" podsetnici na pandemiju: Problemi sa leđima, višak kilograma i loša krvna slika

Prethodnih 14 meseci su zaista bili netipični, na momente teški, psihički izazovni, a fizički veoma neaktivni. Sa svih strana smo napadnuti, ali se i dalje borimo, imamo posledice koje treba rešiti i krenuti dalje. Pokušaću da vam opišem šta nam je prvenstveno fizička neaktivnost, a onda i neadekvatna ishrana ostavila kao podsetnik na pandemiju, za koju se nadamo da konačno prolazi.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 04.06.2021.

13:40

Foto: Depositphotos/AndrewLozovyi

Proteklih nekoliko meseci značajno se promenio profil osobe koja angažuje sportskog stručnjaka, jedan od glavnih razloga promene je vrlo verovatno kovid. Danas se ne traži samo mršavljenje već isključivo vežbanje zbog zdravlja, imuniteta, raspoloženja.

1. Prosečna starost osobe je od 25 do 55 godina.

2. Poslednjih godinu dana uvećali su svoju telesnu masu u proseku 2-7 kilograma, ključni razlog je kalorijski suficit koji je bio konstantno prisutan usled smanjenog kretanja sa jedne strane i ishrane sa druge koja je zbog psihološkog pritiska imala veću zastupljenost prostih šećera, popularnih slatkiša.

3. Većina njih je poslednjih meseci radila od kuće, ergonomske kancelarijske stolice su zamenili foteljama, krevetom ili u najboljem slučaju kuhinjskom stolicom. Jasno je da takav položaj sedenja utiče na posturu tela, stvarajući pritisak na L5 i S1 pršljenove, koji mogu uzrokovati bol u donjem delu leđa.

4. Usled uvećanja telesnih masti i promene stila života promenila se i njihova krvna slika. Najčešće promene su na račun LDL holesterola i triglicerida, neretko sa uvećanim šećerom u krvi.

5. Fizička i socijalna distanca, konstantna tenzija i neizvesnost, ali i fizička neaktivnost je uticala na pojavu sve više anksioznih i depresivnijh građana.

Gledajući iz ugla sportskog stručnjaka dosta ovih problema je moglo biti izbegnuto adekvatnom reakcijom i preporukama koje su izostale, umesto da insistiramo na fizičkoj aktivnosti, kretanju i zdravoj ishrani mi smo se povukli i praktično izolovali.

Ako ste se prepoznali u nekoj od stavki, vreme je za promene.

Istraživanje Svetske zdravstvene organizacije je pokazalo da je potrebno 150 minuta umerene fizičke aktivnosti nedeljno da bismo videli rezultat treninga, a na nama je da to vreme izdelimo kako nam odgovara.
Foto: thinkstock/ilustracija
Osobe koje ispunjavaju ovu preporuku imaju 61% manje šanse da boluju od stanja poznatog kao metabolički sindrom (kombinacija prekomernog nakupljanja masnog tkiva na trbuhu, insulinska rezistencija, visok krvni pritisak i povišene masti u krvi).

Redovna fizička aktivnost u skladu sa preporukama obezbeđuje očuvanje i unapređenje zdravlja i smanjuje rizik od hroničnih nezaraznih bolesti kod svih starosnih kategorija stanovništva.

U Švedskoj je pokrenuta inicijativa "Fizička aktivnost na recept" sa ciljem povezivanja različitih stručnjaka radi promocije fizičke aktivnosti kao leka. Profesionalan i stručan pristup zdravstvenom problemu i lekara i sportskog stručnjaka dovodi do jasno definisanog plana fizičke aktivnosti koji pacijent treba da sprovodi u jasno definisanom periodu, slično leku koji mu je prepisan.

Da bismo bili zdravi i osećali se dobro nije neophodno da biramo isključivo jednu vrstu aktivnosti, već je moguće učestvovanje u različitim fizičkim aktivnostima u skladu sa specifičnim potrebama i afinitetima. Biti aktivan podrazumeva i da se smanji vreme koje provedemo sedeći, kao što je neprekidno sedenje dok radimo, u školi ili kod kuće ispred elektronskih uređaja.

Ovaj period godine je najbolji za uvođenje zdravih navika u ishrani, pijaca i bašte su prebogate svežim povrćem i sezonskim voćem. Najbolji savet je da radite onako kako vam odgovara, jedite koliko vam prija, slušajte šta kaže stomak, želudac, odnosno creva, kako vare hranu, kako spavate, koliko energije imate. Opšti savet je da za svaki obrok imate sveže povrće i da ono bude baza, onda ugljeni hidrati u smislu žitarice, pirinač ili krompir i na kraju proteini sa mastima. Planirajte unapred šta ćete jesti, i najlošiji plan je bolji od toga da nemate plan uopšte. Najveće greške pravimo onda kada ne znamo šta ćemo jesti, u trenucima "velike gladi" poješćemo sve što nam je u blizini, a retko ko od nas pored kreveta drži brokoli.

Kod definisanja programa treninga najbitnije je na početku odrediti cilj, odnosno šta želimo postići vežbanjem. Ako pretpostavimo da je većini nas cilj redukcija telesnih masti, odnosno gubitak kilograma koje smo u toku pandemije dobili u tom smeru treba usmeriti plan treninga.

Imamo za cilj povećanu kalorijsku potrošnju koja uz izbalansiranu ishranu treba da ostvari što veći kalorijski deficit i samim tim gubitak telesnih masti. Najbolje vežbe kod takvog cilja su sve kompleksne, višezglobne vežbe odnosno one koje angažuju što veću muskulaturu tela.

Moj izbor su sve varijacije čučnjeva i iskoraka za noge i donji deo tela, razne varijante upora na šakama, odnosno sklekova za gornji deo tela i sve varijante upora na podlakticama, odnosno plankova za stomak i lumbalni deo leđa.

Sve vežbe možete raditi na vreme, recimo 20 sekundi radite pa isto toliko pauza, 3-4 serije.

Na početku treninga odradite zagrevanje i opšte vežbe oblikovanja pa pređite na glavni deo treninga. Na kraju je preporuka da odradite istezanje, 5-10 minuta.

Ukoliko imate mogućnosti, počnite uz treninga da praktikujete svakodnevne šetnje, do posla, škole ili jednostavno nakon obroka 30 do 60 minuta uživajte uz šetnju umerenog intenziteta, ubrzaćete gubitak kilograma, a pritom svakako poboljšati krvnu sliku.

Milan Zarić

Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja

www.licnitrener.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: