Da li je predugo spavanje posledica nekog stanja bolesti ili obrnuto?

Kvalitetan san ima veliki uticaj na naše zdravlje i dobrobit. Savremeni životni stil često nam 'krade' san i zato nas stručnjaci često podstiču da to nadoknadimo. Ali, šta je s onima koji spavaju previše?

Izvor: 24sata.hr
Podeli
Foto: Depositphotos/baranq
Foto: Depositphotos/baranq

Optimalna količina sna je, izgleda, čvrstih sedam sati. Za svaki sat manje postoje štetne zdravstvene posledice, ali postoje i za svaki sat više, kazala je dr Lin Kaldvel s odseka za neuropsihologiju Američkog pomorskog istraživačkog centra, koja je sažela rezultate brojnih istraživanja na tu temu.

Štetne posledice po zdravlje, kazala je, uključuju mnoge bolesti poput dijabetesa, gojaznosti i srčanih problema. Prekomerno spavanje, u kombinaciji sa slabom fizičkom aktivnošću, povezano je i s povećanim mortalitetom.

Važno je napomenuti da su svi podaci prikupljeni ovim istraživanjima opservacijski, što znači da su dobijeni praćenjem ljudi s različitim obrascima spavanja i upoređivanjem njihovih zdravstvenih posledica. Istraživanjima se nije eksperimentalno produžavao san, što znači da eksperimentalnih podataka koji bi povezali prekomerno spavanje s povećanim mortalitetom zapravo nema.

Gde je onda veza između prekomernog sna i slabog zdravlja s obzirom na to da opservacijski podaci ukazuju na to?

"Problem s interpretacijom teze da je 'predug san loš' leži u tome da ne znamo zbog čega oni koji prekomerno spavaju imaju loše ishode. Možda spavaju predugo zato što imaju neki medicinski problem koji traži duži san", izjavio je dr Džejmi Zicer, stručnjak sa Univerziteta Stenford.

Većina lekara se slaže da bi moglo biti drugih faktora koji povezuju predug san s negativnim ishodima, ali nije jasno koji su.

Foto: shutterstock/PrinceOfLove
Foto: shutterstock/PrinceOfLove

"Najverovatnije je objašnjenje da postoji neko stanje bolesti koje dovodi do prekomernog spavanja, a ne obrnuto. Ali bez dokaza dobijenih eksperimentima, to je pomalo pitanje kokoške i jajeta", tvrdi dr Viliam Kilgor sa Univerziteta Arizona.

Dobro je to što predug san najverovatnije sam po sebi nije štetan. Stručnjak za probleme spavanja dr Džejms Ver s medicinskog fakulteta "Eastern Virginia" tvrdi da je nemoguće 'predozirati' se spavanjem.

"Osoba će umesto toga ležati budna u krevetu i verovatno joj neće biti neudobno ili će se jednostavno ustati", kaže.

Svakoj osobi treba drugačija količina sna da bi normalno funkcionisala.

"Većini odraslih preporučujemo sedam do osam sati sna, ali sposobnost da pojedinac ostane koncentrisan i funkcionalan ceo dan, posebno nakon obroka, dobar je indikator dužine spavanja", kazala je dr Vivijen Ebed, stručnjak sa Stenforda.

I konačno, promene u obrascu spavanja mogu vam pomoći da otkrijete potencijalne promene vašega zdravlja.

"Ako vam treba puno više od sedam sati sna za efikasno funkcionisanje ili ako vam se količina sna dramatično povećala, možda treba da to kažete svojm lekaru. Više sna vam samo po sebi neće naškoditi, ali možda to ukazuje na neki drugi problem", pojasnio je dr Kilgor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu