10.000 ljudi u Srbiji ima bolesti creva: Otkrijte na vreme, da ne bude kasno VIDEO

Da li se dovoljno priča o tome koliko osoba u Srbiji boluje od bolesti creva, u koje spadaju Kronova bolest i ulcerozni kolitis i da li to ima fatalne posledice po zdravlje, otkrila je Milica Milošević iz Udruženja za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis Srbije.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto:Printscreen/Prva televizija
Foto:Printscreen/Prva televizija

U Srbiji gotovo 10.000 osoba boluje od zapaljenskih bolesti creva, koje čine Kronova bolest i ulcerozni kolitis. Te bolesti se svrstavaju u red autoimunih bolesti i ukoliko se ne otkriju na vreme, mogu da postanu životno ugrožavajuće za obolelog.

Zbog toga se 19. maja obeležava Svetski dan zapaljenskih bolesti creva, a o tome je za "Jutro" na Televiziju Prva govorila Milica Milošević iz Udruženja za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis Srbije.

"Za Udruženje za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis ovaj dan je veoma značajan, jer uz podršku Ministarstva zdravlja, potrudili smo se da mesec maj bude u znaku širenja svesti da su ove bolesti prisutne i da ne treba sklanjati glavu od toga i da treba razgovarati o tome šta su te bolesti i kako deluju na ljude", izjavila je ona.

Pacijenti sa ovim dijagnozama imaju potpunu podršku udruženja tokom cele godine, u vidu informisanja o terapiji, lečenju, pa i o ranom otkrivanju bolesti.

Milica Milošević napominje da će do kraja godine biti publikovane priče pacijenata sa ovim dijagnozama, a o čemu se detaljno radi pogledajte u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu