Ublažite posledice upale mišića na šest načina

Upala mišića je verovatno noćna mora velikoj većini osoba koje tek kreću sa treningom, sigurno da je bolno, ali da li je upala mišića zdrava ili ne, i kako je tretirati?

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, VitalikRadko
Foto: Depositphotos, VitalikRadko

Ne postoji fizički aktivna osoba koja nije imala upalu mišića. Ona se uglavnom pojavljuje ili odmah nakon aktivnosti koju nazivamo akutna ili 24 do 48 sati nakon treninga koju zovemo odložena. Velike grupe mišića, kao što su noge, efekte intenzivnog treninga u vidu upale osete najčešće 48 sati nakon treninga.

Kod rekreativaca je prisutno mišljenje da ukoliko niste dobili upalu onda niste dobro trenirali, što naravno da nije tačno. Najbitnija stvar kod treninga je da se pravilno i u pravo vreme dozira opretećenje.

Do upale mišića dolazi zbog mikrotrauma mišićnih vlakana i vezivnog tkiva. Drugim rečima, kako izlažemo mišiće određenim trenažnim procesima uzrokujemo mikrotraume u tim mišićima. Prostije rečeno, to je povreda koja se manifestuje kao upaljeno tkivo i bol u tom predelu. Najčešće metode koje dovode do mišićne traume su naglašeni ekscentrični pokreti, objektivno veće mase koje se podižu sa nekoliko ponavljanja ili dugotrajni treninzi po tipu izdržljivosti bez prethodne pripreme.

Moje mišljenje je da su jake upale mišića "normalne" u prvom mesecu vežbanja, nakon toga se podrazumeva da poznajete svoje telo i njegove mogućnosti, pa samim tim dozirajte pametno i oprezno i bićete zadovoljni i rezultatima i nećete imati jake i bolne upale.

Da biste ublažili posledice upale mišića, odnosno smanjili bol, otok i povišenu temperaturu u samom mišiću koji je fizička aktivnost prouzrokovala možete praktikovati nekoliko metoda:

1. Aktivni oporavak, lagana šetnja i vežbe oblikovanja koje imaju za cilj da prokrve ostećena mišićna vlakna i da u njih dopreme svežu krv sa hranljivim materijama, otklanjajući nusproizvode treninga pritom.
2. Masaža, tople i hladne kupke i hladne obloke mogu da pomognu kod smanjenja bola, otoka i povišene temperature u upaljenim mišićima.
3. Konzumiranje magnezijuma u svakom obliku.
4. Vežbe istezanja na kraju treninga akumuliraju energiju elastične deformacije u angažovanom mišiću pomažući mu da se brže i efikasnije oporavi.
5. Đumbir je namirnica koja se koristila kao lek vekovima unazad, benefiti su veliki. Koristi se protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, za smanjenje bola kod mišićnih povreda i upala samog mišića.
6. Na dnu liste su lekovi protiv bolova, ne preporučujem ali ukoliko ne možete da podnesete bol prouzrokovanu upalom mišića onda je ovo jedan od načina da se bola instant rešite, barem dok dejstvo leka traje.

Milan Zarić

Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja

www.licnitrener.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu