Stručnjaci upozoravaju na upotrebu vitamina D

Medicinska i stručna javnost upozoravaju na neselektivnu upotrebu vitaminskih suplemenata u uslovima pandemije koronavirusa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, AllaSerebrina
Foto: Depositphotos, AllaSerebrina

Pročitajte još:

Postkovid simptomi: Od "magle" u glavi do spazma krvnih sudova

Jednostavna detoksikacija: Ove namirnice čiste organizam

Imunolog objašnjava koliko dugo smemo da pijemo D vitamin VIDEO

Za samo nekoliko meseci, naučnici su od upozorenja o nedostatku vitamina D u populaciji prešli na upozorenje o zloupotrebi i neselektivnoj upotrebi suplemenata koji se nude za poboljšanje imuniteta, piše španski list "Pais".

"Potrebe za vitaminom D mogu se razlikovati od osobe do osobe, tako da ne postoji jedinstveni nivo koncentracije 25-hidroksivitamina D koji definiše nedostatak, a ne postoji ni konsenzus u pogledu preciznog nivoa vitamina D koji predstavlja optimalno zdravlje", navodi se u saopštenju severnoameričkog tima stručnjaka.

Naučnici američkog Nacionalnog instituta za zdravlje upozoravaju da su previsoke koncentracije vitamina D u krvi gotovo uvek posledica njegove prevelike konzumacije putem dijetetskih suplemenata i da mogu prouzrokovati bubrežnu insuficijenciju i aritmiju, na kraju i smrt.

Konzumacija previše bilo koje hranljive materije, čak i one neutralne poput vode, može imati štetne posledice, poručuju naučnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu