Nakon koronavirusa sledi epidemija morbila? "Postoji ozbiljan rizik, ako se trend nastavi"

Udruženje pedijatara Srbije upozorilo je danas da smanjenje stope obuhvata dece obaveznom vakcinacijom tokom pandemije koronavirusa preti da izazove epidemiju morbila i novu ozbiljnu zdravstvenu krizu, i ugrozi živote dece u većoj meri nego korona.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.03.2021.

12:12

Default images
Ilustracija/Foto: Shutterstock/kryzhov

To udruženje je navelo da je stopa obavezne vakcinacije u Srbiji opala za 25 do 30 odsto i upozorilo da deca, zbog potencijalne epidemije morbila, mogu postati najveća kolateralna šteta pandemije koronavirusa.

"Postoji ozbiljan rizik da, ako se ovaj trend nastavi, i tokom epidemije kovid 19 imamo epidemiju bolesti poput morbila. Ovo bi bio tragičan poraz javnog zdravstva i medicinske struke uopšte u Srbiji, i nedopustiva regresija", dodaje se u saopštenju.

Predsednik tog udruženje Georgios Konstantinidis je ukazao da su morbile izuzetno zarazna bolest i da svaki obuhvat vakcinacijom manji od 95 odsto predstavlja veliki rizik za izbijanje epidemije.

"U ovom trenutku smo relativno zaštićeni merama i smanjenih kontakata zbog kovid 19 pandemije i smanjenom cirkulacijom svih uzročnika zaraznih bolesti u svim kategorijama stanovništva, pa i među decom", ocenio je on i upozorio da se situacija pogoršava sa dužinom trajanja pandemije i smanjenjem broja imunizovane dece, a poseban rizik biće otvaranje vrtića i škola u punom obimu.

Aktuelno smanjenje obuhvata vakcinacijom posledica je, kako je naveo, manjim delom objektivnih okolnosti i smanjene dostupnosti preventivne zdravstvene zaštite u pojedinim delovima sistema, ali i nedovoljne informisanosti i straha roditelja od odlaska u domove zdravlja i delovanja antivakcinalnog lobija.

"Imajući u vidu da je stopa imunizacije bila u opadanju i poslednjih nekoliko godina pre aktuelne pandemije, stanje je blizu alarmantnog, kako ga je označila i Svetska zdravstvena organizacija, pa dete koje se rodi danas ima svega 20 odsto šansi da do svoje pete godine primi sve globalno preporučene vakcine. Oklevanje sa vakcinacijom Svetska zdravstvena organizacija svrstala je među 10 najvećih pretnji javnom zdravlju", navodi.

Udruženje pedijatara Srbije se početkom februara ove godine pridružilo akciji Evropske pedijatrijska akademije i u tom smislu i ovim upozorenjem apeluje na nastavak i poboljšanje postotka obavezne vakcinacije u Republici Srbiji.

"Udruženje pedijatara Srbije snažno zagovara kontinuitet vakcinalne rutine i u vreme kovid pandemije, podstiče pedijatre da zastupaju naučno proverene i nedvosmislene stavove o koristima vakcinacije, apeluje na roditelje da ne oklevaju sa obaveznom imunizacijom i zalaže se za nultu toleranciju prema antivakcinalnim stavovima", navodi se u saopštenju ovog Udruženja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: