Imunolog o prednostima ruske vakcine, ali i nedostacima

Luka Čičin Šain, virusni imunolog u Centru za infektološka istraživanja Braunšvajg u Nemačkoj, govorio je o vakcinama protiv koronavirusa i rekao kako ruska vakcina Sputnjik Ve ima jedan veliki nedostatak.

Izvor: B92, Jutarnji list
Podeli
Foto: EPA/EFE/Zoltan Balogh
Foto: EPA/EFE/Zoltan Balogh

Govoreći o ruskoj vakcini, Čičin Šain je rekao da stručnjake još muči zašto nisu dostupni rezultati kliničkih istraživanja.

"Transparentnost još nije dovoljno dobra da bi znali kako je to išlo. Oni tvrde da je malo nuspojava, što iznenađuje jer je za očekivati da je bilo kao kod AstraZeneke", rekao je Čičin Šain.

"Ima jedna prednost, koriste kombinaciju dva adenovirusa, to su formulacije koje koriste u Johnson&Johnsonu i nekim kineskim vakcinama. Kada kombinujete jednog i drugog, kada dajete drugu dozu jačate imuno odgovor koji ciljano ide na ono što se preklapa u te dve vakcine, to je taj 'spajk protein' iz koronavirusa i onda je vakcina puno jača. Ono što je veliki nedostatak ruske vakcine je to da su u oba adenovirusa 25 i 26 humani adenovirusi, koji znaju da naprave ozbiljne probleme ljudima koji su imunokompromitovani. Kod njih adenovirusna infekcija zna da bude smrtonosna. To je vakcina koja dolazi sa još većim rizikom, za zdravog čoveka verovatno neće biti problem", kazao je Čičin Šain.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu