Kada "gas smejavac" od obične supstance za kućnu i medicinsku upotrebu postaje "ubica"? VIDEO

Ceo region ostao je u šoku posle vesti da je sedamnaestogodišinja devojčica iz Slovenije preminula od prevelike doze takozvanog gasa za smeh.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

"Gas za smenjanje" odnosno azot suboksid je veoma toksična supstanca i opasna za ljudsko zdravlje. Azotni oksidol je jedan od oksida azotnih jedinjenja, jedini je koji se nalazi u gasovitom stanju, zato je veoma težak za zloupotrebu i zato se vrlo teško aplikuje i to u medicinske svrhe, nekada kao gas za lokalnu anesteziju u zubarskim uslovima, nekada kao uvod u opštu anesteziju putem inhalacije, u motornoj industriji kao deo raketnog goriva jer pojačava sagorevanje i u turbo motorima prilikom auto-moto trka", kaže za "150 minuta" dr Snežana Ristić, pedijatar - kliničkim toksikolog.

Prema njenim relima, odobren je za ljudsku upotrebu kao potiskivač svih supstanci, a koje se koriste kao aerosoli, na primer u bocama za šlag u spreju, u farmaciji i kozmetologiji. Ni u jednoj zemlji nije proglašen toksičnom supstancom i nema zabrane za korišćenje i primenu kod ljudi, zato što je nestabilan i može se koristiti u vrlo malim količinama.

"Još u 18. veku ljudi su ga koristili kao gas smejavac za podizanje raspoloženja jer stimulacijom CNS, pravi određenu euforiju, može da da i halucinacije, a u većim količinama može da izazove štetne nepovratne efekte. Često ga kombinuju sa drugim psihoaktivnim supstancama jer ne može da se dobije u tolikim količinama", naglašava dr Ristić.

Gas dolazi pakovan u kapsulama volumena 2 mililitra.

"On se čuva u specijalnim čeličnim bocama pod velikim pritiskom u strogo kontrolisanim uslovima u operacionoj sali i mora da ga koristi isključivo anestezilog. Koristi se prvenstveno u medicini. Koristi se kao inhalacioni anestetik, on je mnogo bolji anelgetik, smanjuje bol, a mnogo manje kao anestetik. Poslednjih godina mlađa generacija anesteziologa je potisnula njegovu upotrebu jer je naučna tehnologija napredovala i koristimo ciljanu kontrolisanu anesteziju intravenskim putem", objašnjava anestezilog dr Aleksandar Nikolić iz Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu