Uporedo sa koronavirusom vlada i pandemija dijabetesa: Da li je kvalitetan život moguć? VIDEO

Da li je u današnje vreme moguće voditi kvalitetan život i ako imate ozbiljnu bolest? Stručnjaci kažu da jeste. Oboleli od dijabetesa su od početka bili u fokusu zbog povećanih komplikacija i od ozbiljnijih vidova koronavirusa. Stoga je bilo bitno da se izoluju i mnogo više vode računa od svih drugih.

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Četvrtak, 24.12.2020.

13:05

Uporedo sa koronavirusom vlada i pandemija dijabetesa: Da li je kvalitetan život moguć? VIDEO
Foto: Printskrin/Prva TV

"Sastavili smo uputstvo kako da se osobe sa dijabetesom ponašaju za vreme pandemije i šta da rade ako se zaraze koronavirusom. Osnovni elementi upravljanja i vođenja dijabetesa uključuju redovnu proveru šećera u krvi, redovno uzimanje terapije, kao i vođenje računa o ishrani i fizičkoj aktivnosti", kaže Uroš Bogdanović, iz Dijabetološkog saveza Srbije, koga je ugostila TV Prva.

Prema nekim procenama, obolelih u Srbiji je 750.000. U svetu boluje preko 430 miliona ljudi, pa se sve više govori o pandemiji dijabetesa.

Bogdanović poručuje da tip 2 dijabetesa, koji čini 90 odsto obolelih, u velikoj meri može da se prevenira i da zato i kada ste potpuno zdravi treba da kontrolišete šećer na svakih 6 meseci.

Pored savremenih aparata i terapije koji su dostupni obolelima od dijabetesa, najveći probem su količine tih stvari.

"Prema trenutnoj situaciji senzore za kontinuirano merenje glukoze mogu da dobiju deca do 18 godina, kao i odrasli koji su na insulinskoj pumpi. Svakako dijabetološki savez Srbije se zalaže da se kriterijumi promene kako bi veći broj ljudi imao pristup toj terapiji jer umnogome olakšava vođenje dijabetesa", naglašava Bogdanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: