Nutricionisti poručuju: Suplementi ne mogu da budu zamena za pravilnu ishranu VIDEO

Apoteke u svetu sada masovno prodaju vitamine i dodatke ishrani koji čuvaju imunitet. Nije drugačije ni u Srbiji. Prodaja dijetetskih suplemenata udvostručena je za vreme pandemije koronavirusa.

Zdravlje

Izvor: TV Prva

Sreda, 02.12.2020.

15:04

Default images
Foto: Printscreen / TV Prva

Ako ste od onih koji nikada ne uzimaju industrijske vitamine, to se sada verovatno promenilo.
Koronavirus je uticao naš način života. Maske su preventiva, ali lekari savetuju da moramo da čuvamo svoj imunitet. Vitamini, minerali, šumeće tablete, magnezijum i cink samo su neki od suplemenata koje sada svakodnevno koristimo. TV Prva je istraživala šta koriste naši sugrađani i da li sada više paze na svoj imunitet nego inače.

"D3 vitamin, cink, magnezijum", "Vitamin B sa D kompleksom", "Bez suplemenata, samo redovna ishrana", neki su od odgovora.

Nutricionisti savetuju da suplementi nikako ne mogu da budu zamena za pravilnu ishranu već samo dodatak. Osim vitamina C i D, stručnjaci tvrde da je, pored redovne kontrolisane ishrane, od velikog značaja koristiti i probiotike zbog dobrog varenja.

Branka Mirković, nutricionista, kaže da je 70 odsto imuniteta u crevima.

"Nisam za preteranu upotrebu suplemenata, moramo da kažemo da je hrana veoma važna", ističe Mirkovićeva.

Sada već može da se zaključi da farmaceutska industrija ima višemesečni rast profita, na račun povećane prodaje samo jednog dela dodataka ishrani. Strani mediji pišu da je rast prodaje suplemenata tokom jula bio veći za 16,7 odsto, nego u istom periodu 2019. Čini se da ljudi skoro nisu tako brinuli za svoje zdravlje.

Pogledajte video-materijal:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: