Nije lako primetiti da nešto ne valja: Simptomi koji ukazuju na bolest bubrega

Mnogo je znakova koji otkrivaju da se radi o bolesti bubrega, ali ponekad ih ljudi pripisuju nekim drugim stanjima.

Zdravlje

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 12.10.2020.

11:52

Nije lako primetiti da nešto ne valja: Simptomi koji ukazuju na bolest bubrega
Foto: depositphotos/belchonock

Umor i slabost

Kako bolest bubrega ne mora da odaje nikakve signale dok ne dospe u zadnju fazu, jasno je kako je lako ne primetiti da nešto ne valja. Ovo su simptomi koji ukazuju na bolest bubrega:

1. Umorni ste, imate malo energije i poteškoće s koncentracijom

Mnogo slabiji rad bubrega može dovesti do nakupljanja toksina u krvi, a to može uzrokovati gore spomenute simptome. Druga komplikacija bolesti bubrega je anemija, koja može uzrokovati umor i slabost celoga tela.

2. Teško spavate

Kada bubrezi ne filtriraju otpad kako treba, toksini ostaju u krvi umesto da nestaju kroz urin. To može biti razlog vaše nesanice. Postoji i povezanost između rada bubrega i gojaznosti, a apneja u snu je češća kod osoba koje imaju bolesti bubrega, za razliku od ostatka populacije.

3. Koža vam je suva i svrbi

Zdravi bubrezi rade mnogo važnog posla. Oni će vas rešiti viška tečnosti, pomoći u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, jačati kosti i održavati zdrav nivo minerala i nutrijenata u krvi.

4. Često morate u toalet

Ako imate osećaj da stalno morate u toalet, to može biti simptom bolesti bubrega. Kada su filteri bubrega oštećeni, mogu uzrokovati upravo tu pojavu.

5. Imate krvi u urinu

Zdravi bubrezi obično zadrže krvna zrnca u telu kada filtriraju otpad, ali ako su oštećeni, ona se mogu pojaviti u urinu.

Smanjena funkcija bubrega može dovesti do zadržavanja soli u organizmu i tako uzrokovati oticanje u nogama. Taj isti simptom može da otkrije da nešto nije u redu sa srcem, jetrom ili da imate hronične probleme sa venama.

Takođe, smanjen apetit je čest simptom i drugih bolesti, ali i nakupljanja toksina zbog smanjene funkcije bubrega, kao i grčenje mišića. Kada nisu u ravnoteži elektroliti u telu, bubrezi mogu biti oštećeni. Na primer, nizak nivo kalcijuma može da dovede do grčenja mišića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: