Bole vas oči od gledanja u ekran: Jednostavan trik može da pomogne

Mnoge ljude muče peckanje i bol nakon dugotrajnog gledanja u ekran kompjutera, ali i mobilnog telefona. Iako je ovaj problem teško izbeći, pored nošenja posebne vrste naočara, može da vam pomogne i jedan mali trik.

Izvor: Vijesti
Podeli
Foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
Foto: Depositphotos/AndrewLozovyi

"Plave svetlosti, koja dolazi iz kompjutera, mobilnog telefona, tableta, nismo svesni, jer nije vidljiva, ali može da ošteti oko. Na rožnjači napravi niz malih tačkica, to jest prednja površina oka se suši, a mi osećamo peckanje, grebanje, vid nam se muti… Tome doprinosi i retko treptanje, jer kada gledate u kompjuter mnogo ređe trepćete nego inače. Zbog toga nema adekvatnog obnavljanja suznog filma, pa on postaje dodatno oštećen, a rožnjača se suši", objašnjava dr Katarina Bajec, prenose Vijesti.

Sve zajedno stvara utisak da su nam oči umorne, čini nam se da imamo pesak u njima, a mnogi pacijenti mi se žale da im se tokom rada vid zamuti, ali da im bude bolje kad oči malo protrljaju. U stvari, to zamućenje vida znači da je došlo do pucanja suznog filma, a kada se oko zatvori, čak i bez tog trljanja, suzni film se obnovi i pogled se razbistri", kaže doktorka Bajec i podseća na rešenje iz davnina: "Naše bake i deke su bile u pravu kad su govorili – izađi napolje i gledaj u zelenilo. Postoji pravilo da posle svakih 20 minuta rada treba 20 sekundi skrenuti pogled sa računara. Savetuje se pogled u daljinu od bar šest metara.

Nije teško i ne košta ništa - ne sprečava vas ništa da probate.

strana 1 od 6 idi na stranu