Problemi sa noktima mogu da ukažu na rak

Recimo, ako nam je ishrana loša znakove ćemo videti na koži, ako smo umorni, imaćemo podočnjake, a još jedan deo tela koji nam može pokazati ako imamo neki problem jesu nokti.

Izvor: Večernji list
Podeli
Foto:Depositphotos/AntonMatyukha
Foto:Depositphotos/AntonMatyukha

Naše telo uvek nam daje znakove o našem zdravlju i vrlo lako pokaže nam kada smo dobro, ali i kada nešto nije u redu. Nutricionistica iz Australije Fiona Takotkrila je za San (The Sun) nekoliko promena na noktima koje nikako ne bi trebalo ignorisati i na šta tačno ukazuju.

1. Bele tačkice

Postoji jedna teorija koja kaže da se one javljaju kada nam nedostaje kalcijima, ali iako je to tačno, ima i puno drugih uzroka. Nedostatak cinka, loša ishrana, ali mogu biti i posledica konstantnog odlaska na ugradnju noktiju i manikir. Ove probleme vrlo lako možete rešiti promenom hrane koju jedete i pauzom od geliranja i lakiranja noktiju, prenosi Večernji list.

2. Plavi nokti

U hladnijim danima nokti znaju da poplave i to nije ništa neobično, ne treba brinuti, već staviti rukavice i problem će se rešiti. S druge strane, razlog može biti manjak gvožđa u organizmu. "Krv se muči s cirkulisanjem po telu", rekla je Fiona i dodala da nedostatak gvožđa može dovesti do anemije, pa savetuje da ga počnete unositi.

3. Ispucali i žuti nokti

Pušačima su neretko nokti žuti, pa čak i blago ispucali, ali ako ste primetili da vam nokti teško rastu i da su postali deblji, to može ukazivati na artritis. Takođe, žuta boja noktiju može biti posledica plućnih bolesti. Ako ovo stanje dugo ne prolazi, posetite lekara.

4. Crne mrlje po noktima

Ako ste zgnječili nokat zatvarajući neku fioku ili vam je nešto palo na njega, nemojte brinuti. Stvorio se podliv krvi koji može iz ljubičaste preći u crnu boju, ali proći će. Ipak, ako su se crne mrlje počele javljati odjednom i ne prolaze, hitno posetite lekara jer to može biti znak melanoma, raka kože.

5. Tanki i meki noktI

Nokti vam se lako lome i dosta su mekani na dodir? Moguće je da vam nedostaje proteina. Važno je u svakom obroku imati porciju proteina veličine šake, ali i unositi dovoljno vitamina D i A u organizam. Za D vitamin možete se izložiti suncu, a vitamin A unesite putem zelenog povrća i šargarepe.

6. Suvi nokti koji se listaju

Oni obično ukazuju na premali unos vode. Iako se doza koju treba uneti razlikuje od osobe do osobe, potrudite se da pijete vode više nego sada - i mala promena je dobrodošla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu