Maske sa nanosrebrom ubijaju virus, a deluju i pre toga VIDEO

Pandemija kovida 19 motivisala je domaće naučnike i preduzetnike, da osmisle maksimalno bezbedne i ekonomski isplative maske, koje će, po svemu sudeći, još neko vreme biti deo naših svakodnevice.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.09.2020.

15:42

Maske sa nanosrebrom ubijaju virus, a deluju i pre toga VIDEO
Foto: Printskrin/TV Prva

Hirurške maske sa nanosrebrom rezultat su višemesečnih temeljnih istraživanja jednog od najistaknutijih inovatora u našoj zemlji, doktora Vukomana Jokanovića, koji kaže da se nanotehnologije sve više usmeravaju prema medicini. Medicina ostaje centar prema kome se usmeravaju brojne nauke. Nanomedicina je skup raznih nauka sa ciljem da obezbedi nove mogućnosti sa stanovišta kvaliteta života, dužine trajanja života. Tako su ovog puta našle primenu u proizvodnji maski protiv virusa.

Naučni savetnik kaže za "150 minuta" da je unutar maske sa nanosrebrom filter koji vas štiti od drugih i druge od vas.

"Srebro je u toliko zanemarljivim količinama prisutno da se može smatrati kao da ga nema. Maska je vrlo efikasna za razliku od drugih koje imaju prostor kroz koji lako mogu da prođu virusi. Kod maski N95 garantuju da ništa iznad 3 mikrometra neće da prođe, a virus ima 100 nanometara, što znači da je 30 puta manji. Dakle, toliko je mali da mu ne predstavlja problem da uđe unutra. Ako se navlaži sredina, on sigurno ulazi. Mi smo imobilizacijom nanočestica napravili sigurnu masku, koja ima dovoljnu gustinu. Ako su nanočestice dovoljno malih dimenzija, one će delovati na virus na više načina, ne samo da ga ubiju, one deluju i pre nego što ga ubiju tako što on više ne može da otvara ćelije", otkriva dr Jokanović.

Neke firme su već počele proizvodnju i osmislile dizajn za ove maske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: