Šta ovog leta mora da se nađe u vašoj putnoj apoteci?

Počela je sezona godišnjih odmora, šta ovog leta mora da se nađe u vašoj putnoj apoteci? Zašto je važno da ne počinjete i ne završavate terapiju na svoju ruku, koje su najčešće neželjene reakcije na lekove?

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.08.2020.

17:42

Šta ovog leta mora da se nađe u vašoj putnoj apoteci?
Foto:Depositphotos/PlayfulGalaxy

Klinički farmakolog Janko Samardžić kaže da putna apoteka u ovoj situaciji ima posebnu važnost tokom putovanja.

''Uvek treba razmišljati o nekom analgetiku koji treba da ublaži bol, antipiretiku za smanjivanje telesne temperature, koja može da bude simptom ne samo kovida 19, već i drugih infekcija“, navodi za RTS Samardžić.

Posebno treba, prema njegovim rečima, obratiti pažnju da se ponese neki probiotik zbog stomačnih infekcija, ali i antiseptični rastvor u slučaju povreda, naravno uz flastere i zavoje.

Nije na odmet da se ponese i neka antihistaminska mast koja će pomoći oko alergijskih reakcija.

Naravno, sa svakim lekom koji ponesete treba da budete oprezni, a Pavle Zelić iz Agencije za lekove poziva sve građane da lekove koriste kako je i naglašeno u uputstvu, a da svako eventualno negativno dejstvo prijave agenciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: