Ukoliko vas nešto ubode u prirodi uradite ovih 5 stvari

Komarci izazivaju posebnu pažnju, jer prenose infekciju virusa sisanjem krvi čoveka i životinja. Međutim, to ne rade svi.

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto:depositphotos/galitskaya
Foto:depositphotos/galitskaya

To zapravo radi zaražena ženka koja polaže jaja u vlažnu zemlju, dok se mužjak hrani biljnim sokovima i posle oplodnje brzo ugine.

Ona prilikom uboda izlučuje sadržaj svojih pljuvačnih žlezda, koji sprečava zgrušavanje krvi. Crvenilo i otok na koži su posledica alergijske reakcije organizma, upravo na proteine pljuvačnih žlezda. U uobičajenim okolnostima, svrab i druge promene na koži traju najduže dva dana. Ponekad, posebno kod dece, može da se pojavi i ozbiljna alergijska reakcija u vidu otoka i crvenila.

Antihistaminici se koriste samo u jednom slučaju.

Može da se javi i uvećanje limfnih žlezda ili temperatura. U takvoj situaciji treba primeniti antihistaminike kreme kao i antihistaminske preparate za oralnu upotrebu.

Stariji od 60 godina sa hroničnim bolestima mogu dobiti upalu mozga.

’’Kod jednog procenta zaraženih može da se javi i klinička slika upale mozga, poznate kao meningoencefalitis’’ kaže za Večernje novosti dr Aleksandar Adamović, dermartolog.

Obično se javlja kod starijih od 60 godina koji imaju prateće hronične bolesti. Zato su važne preventivne mere - postavljanje mreža na prozorima, nošenje dugačkih rukava, nogavica i kapa.

Stavite hladan oblog ili led na levu šaku i popijte antihistaminik

Kada boravite u prirodi ne stavljajte parfem i ne nosite garderobu jarkih boja, jer to insekte privlači. Na otvorenom treba nositi odeću dugačkih rukava, pantalone sa nogavicama, zatvorenu obuću, a ne papuče.

Nosite dugačke rukave i zatvorenu obuću.

Osobe koje su znaju da su sklone alergijama ne treba da budu same prilikom planinarenja, vožnje čamcem i plivanja, jer im može zatrebati pomoć.

Kod uobičajenih reakcija možete i sami sebi da pomognete:

  1. Na mesto uboda sklonite žaoku da se otrov dalje ne širi.
  2. Ne stiskajte mesto ujeda, jer će otrovući dublje u organizam.
  3. Mesto uboda operite i stavite antiseptik.
  4. Nanesite krem sa hidrokortizonom i sterilan zavoj.
  5. Ako ima otoka stavite led ili hladan oblog i uzimajte antihistaminik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5 idi na stranu