Ljudski papiloma-virusi i rak prostate? Da, uzročno-posledična veza

Australijski naučnici smatraju da postoji veza između raka prostate i ljudskog papiloma-virusa (HPV). Do sada su ti virusi dovođeni pre svega u vezu sa rakom grlića materice. Opasni su i za druge organe.

Zdravlje

Izvor: B92, dw.com

Petak, 17.07.2020.

16:17

Ljudski papiloma-virusi i rak prostate? Da, uzročno-posledična veza
Foto: depositphotos/iLexx

Džejms Loson i Vendi Glen sa Univerziteta Novi Južni Vels ispitali su rezultate 26 prethodno rađenih studija o HPV. Oni su otkrili da su vrlo rizični tipovi HPV-16 i HPV-18 bili prisutni kako o normalnom i dobroćudnom, tako i u zloćudnom, tipu tkiva prostate. Ta dva tipa virusa izazivaju većinu kanceroznih oboljenja grlića materice. Pomenuti naučnici su našli dokaze da se oni i u obolelom tkivu prostate nalaze mnogo češće nego u normalnom tkivu.

"Iako su HP-virusi samo jedan od mnogih izazivača raka prostate, oni su jedini izazivač protiv kojeg je moguća vakcinacija. Zato je važno da se ukaže na vezu između HPV i te bolesti", rekao je Džejms Loson.

Dva naučnika tvrde da je uloga ljudskog papiloma-virusa u oboljevanju od raka prostate vrlo kompleksna. Oni su rezultate svoje studije objavili u stručnom žurnalu "Infectious Agents and Cancer".

Potrebne su dalje studije

"Od 2015. naovamo su objavljivane publikacije u kojima se HPV i rak prostatea dovode u vezu", rekao je šef Urološke klinike u Braunšvajgu, prof. Peter Hamerer:

"Sve te sudije su asocijativne i nedostajao im je naučni dokaz za to", upozorava on, i dodaje da sada moraju uslediti dalje studije. A i eksperimenti na životinjama.

I prof. Miheal Muders sa Univerzitetske kllinike u Bonu ukazuje da bitne radove o toj temi tek treba očekivati: "Eksperimenti sa ćelijskim kulturama u kojima su virusi tipa 16 i 18 unošeni u ćelije putem genetske manipulacije, kao i mogući eksperimenti na životinjama sa takvim ćelijama – još nisu objavljeni. Samo takve studije bi mogle da pokažu da bez sumnje postoji veza između HPV i malignih transformacija prostate".
Virus se brzo prenosi

Iako su HP-virusi poznati pre svega kao izazivači raka grlića materice, njima mogu da se zaraze i muškarci i da inficiraju svoje partnerke ili partnere. HPV se tretira kao bolest koja se prenosi seksualnim odnosom.

"Mnogi smatraju da HPV-infekcija dovodi do raka pre svega kod žena. Ali to nije slučaj. HP-virusi su čest uzrok raka kod muškaraca. Pri tome se radi uglavnom o genitalnom kanceru čmara i penisa, ali i usta, jezika i grla. Zato se može pretpostaviti da ti virusi mogu immati ulogu i pri oboljevanju od raka prostate, kao i da vakcinisanje protiv HPV može sprečiti nastanak raka prostate", kaže Loson. Važna prevencija

Nemačka stalna komisija za vakcinaciju (STIKO) već godinama zahteva da se i devojčice i dečaci pre prvog seksualnog kontakta vakcinišu protiv HPV. Osobe koje su zaražene ne ispoljavaju vidljive simptome, što otežava identifikovanje i praćenje bolesti. Svako može da se inficira – i bez seksa. Prenošenje je moguće i dodirom, na primer, u sauni.

"HPV-vakcinacija devojčica i dečaka spada u primarnu prevenciju raka grlića materice, ali i kožnih karcinoma uha, grla i nosa", kaže Muders.

Poznato je oko 200 različitih papiloma-virusa. Vakcina deluje protiv najvažnijih vrsta, a to su HPV-16 i HPV-18. Ispitivanja su pokazala da vakcina pruža zaštitu u više od 95 odsto slučajeva. Od neželjenih dejstava vakcine dosad su poznati jedino otoci i crvenilo – koji prate i većinu drugih vakcinacija. Stručnjaci smatraju da je to mala cena ako se ima u vidu da vakcina štiti od tako teškog oboljenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: