Dermatovenerolog: "Koža sve pamti, zato obratite pažnju na dve stvari" VIDEO

Leto je doba godine kada je izlaganje suncu najveće i kada se građani pripremaju za odlazak na odmor. Na sunčevo zračenje uglavnom obraćamo pažnju najviše kada idemo na more, međutim zaboravljamo da smo sunčevom zračenju izloženi tokom cele godine!

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 09.07.2020.

12:13

Default images
Foto: Printskrin/Prva TV

Dermatovenerolog dr Nevenka Dokmanović savetuje da kada kupujete kreme one budu sa SPF faktorom od minimum 30 i za one sa svetlijom puti od 50. Druga bitna stvar je da obratite pažnju šta je na oznaci za kremu: da li ona podjednako štiti od UVA, UVB i infracrvenih A zraka.

"UVA i UVB zraci čine 6 do 7 odsto ukupnog zračenja koje dolazi do naše kože. Infracrveni zraci čine oko 56 odsto, između je mali procenat koji otpada na vidljivu svetlost. UVA i UVB prolaze kroz najpovršnije slojeve kože dok infarcrveni prolaze kroz celu kožu do potkožnog masnog tkiva. Prolazeći kroz celu kožu, oni uništavaju kolgen, elastin, hijakuronsku kiselinu, ali i oštećuju fibroblaste ćelije koje su odgovorne za zarastanje rana, tako da zbog toga imamo ubrzan proces starenja kože, usporavanja reparacije, odnosno zarastanja kože", kaže dr Dokmanović za TV Prva.

Ona je istakla i to da se od preteranog sunčanja i zloupotrebe solarijuma javlja hiperpigmentacija kože jer koža sve 'pamti'. Hiperpigmentacije se u 99 odsto slučajeva javljaju kod žena zbog hormonalne konstitucije. Veoma često se javljaju u trudnoći, ali spontano prolaze u narednih godinu i po dana, a neke ne prođu, pa moraju da se leče. To se leči kobinovanjem dve vrste lasera".

Koja su pravila ponašanja na Suncu pogledajte u sledećem video prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: