Srčani bolesnici u izolaciji zaštićeni od kovida 19, ali izloženi drugom problemu

Boravak u izolaciji zbog koronavirusa, koliko je preporučljiv zbog zaštite od zaraze, toliko može da pogorša stanje ljudi sa kardiovaskularnim problemima.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 08.04.2020.

18:49

Srčani bolesnici u izolaciji zaštićeni od kovida 19, ali izloženi drugom problemu
Foto: depositphoto/mark@rocketclips.com

Naime, velikom broju onih koji su preživeli infarktna i predinfarktna stanja, kao i onima sa poremećajem srčanog ritma, lekari preporučuju obaveznu šetnju uz redovnu terapiju lekovima.

Kardiolog dr Siniša Pavlović iz Pejsmejker centra KCS za B92.net kaže da u danima izolacije nema neki poseban savet za kardiovaskularne pacijente, ali da ako ova situacija potraje, neće biti dobro za njih.

"Pacijenti sa srčanim smetnjama treba da uzimaju redovnu terapiju i da šetaju, ali pošto to starijima od 65 godina nije izvodljivo, mogu da im kažem da koliko-toliko lagano vežbaju, bez ozbiljnih kardiotreninga, i da noge drže u horizontalnom položaju, dakle što manje na zemlji. S druge strane, ko može treba da šeta bar pet od sedam dana nedeljno, jer je to bolje od bilo kog treninga. Ne ni presporo, a ne ni da juri", napomenuo je.

Doktor Pavlović smatra da dosadašnji period izolacije već dovoljno dugo traje za nekoga kome je preporuka da se kreće.

"Neće biti dobro ako potraje. Šetanje po kući i obavljanje kućnih poslova nije kretanje kao kad idete određenim tempom prilikom šetnje. Najgore od svega je stajanje u mestu. Po meni su veći problem kontakti sa drugima nego ograničavanje kretanja", kaže dr Pavlović.

Prema njegovim rečima, jasno je da je mera zabrane izlaska starijima od 65 godina doneta u cilju njihove zaštite da ne dobiju kovid 19 i da je ovde opravdana manja šteta da bi se izbegla veća.
Foto: depositphoto/vencav
Nestabilno vreme kao otežavajući faktor

Koliko prošle nedelje temperatura je pala do nule, a već danas je dostigla 20 stepeni Celzijusovih. Mnoge sugrađane je zabrinulo kako će vremenske oscilacije da se odraze na njihovo krhko zdravlje, ali naš sagovornik kaže da nema razloga za brigu.

"Neki pacijenti više reaguju na promene vremena, neki manje, ali u suštini nema razloga za brigu, jer su to standardne prolećne varijacije. To nije faktor na koji se treba pozivati. Poslednjih dana je vreme relativno stabilno i vazduh nije zagađen", poručio je naš sagovornik.

Evidentno je da smo u nezavidnoj situaciji, a na vama je koliko ćete da poslušate savet lekara i olakšate sebi boravak u zatvorenom prostoru.

S. Vasić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: