Evo kako da prestanete da dodirujete lice

Lekari savetuju da nikako nije dobro pipati lice rukama. Mada je teško prestati sa tom navikom, nije nemoguće.

Izvor: B92, BBC
Podeli
Foto: Depositphotos, HayDmitriy
Foto: Depositphotos, HayDmitriy

Zašto dodirujemo lice?

Naša DNK uslovljava nas da dodirujemo lice, pa otuda i urođena potreba za time. Još kao fetusi u materici ljudi ovo rade. Zbog toga svaki put kada sebi kažemo "ne dodiruj lice", zapravo idemo protiv svoje prirode.

Kada dodirujemo lice, tada se smirujemo. Pritiskanjem određenih tačaka aktiviramo neke delove parasimpatetičkog sistema.

Problem je u tome što, kada smo pod stresom, naš mozak zna koliko nam prija dodirivanje lica, pa nas baš tada najviše "tera" da to radimo.

Deca često imitiraju roditelje. Ako ovi dodiruju svoje lice kada su šokirani, uplašeni ili ljuti, veća je verovatnoća da će i deca isto to da rade.

Kako da prestanemo?

Gotovo je nemoguće da prestanemo u potpunosti da dodirujemo lice. Međutim, moguće je da ovu naviku svedemo na minimum svojim ponašanjem.

Na primer, možete da nosite naočare umesto sočiva, ili da nosite manje šminke kako ne biste morali da je popravljate tokom dana.

Umesto da stalno "objašnjavate" rukama kada govorite i držite ih oko glave, možda bi bilo bolje da ih sklopite i stavite u krilo. Tako, kada dobijete potrebu da dodirnete lice, bićete svesniji toga što radite i setićete se da to nije dobra ideja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu