Da li imate problem s nadimanjem nakon što jedete?

Imate grčeve u stomaku posle jela i imate potrebu da idete u wc? Možda imate sindrom iritabilnog creva, od kog pati oko 70 odsto žena.

Zdravlje

Izvor: Stvar Ukusa

Petak, 31.01.2020.

18:46

Da li imate problem s nadimanjem nakon što jedete?
Foto:depositphotos/dragana.stock@gmail.com

Ali šta možete da uradite kako biste rešili ovaj problem? Prvo i najvažnije - saznajte šta je uzrok ovih nelagoda i pokušajte da ga rešite. To može biti stres, osetljiv stomak ili alergija na određenu hranu.

Važno je i da razmislite o tome koliko ste povrća jeli u toku dana. Spanać, peršun, celer, sadrže enzime koji poboljšavaju varenje, dok su luk, beli luk, praziluk i špargle i banane dobri probiotici koji hrane dobre bakterije u vašem stomaku.

Prema studiji sa Univerziteta Ajova, dobre bakterije mogu i da odrede koliko će se kalorija sagorevati.

Pored gore navedenih namirnica, zdravim se čini i povremen unos crvenog vina, jer ono sadrži hemikalije polifenole, koje hrane zdrave mikrobe u digestivnom traktu.

Ali kako se osobe razlikuju, tako se razlikuju i uzroci koji kod njih stvaraju nadutost. To znači da ne postoji jedno rešenje za sindrom iritabilnog creva. Ali bez obzira na ovo, postoje koraci koji će omogućiti da se vaš stomak vrati u normalu.

Evo nekoliko saveta

1. Pažljivo pratite to kako se osećate posle obroka. Da li vam je salata od žitarica prijala ili je prouzrokovala nadimanje? Ili vam možda ne odgovara pirinač ili karfiol? Rešenje je da izbacite ovu hrani iz ishrane na dve nedelje i da vidite da li vam se stanje poboljšalo.

2.Započnite svako jutro zelenim sokom ili šejkom napravljenim od minimum pet vrsti povrća. Fitonutrijenti i enzimi kojima povrće raspolaže učiniće da se osećate bolje samim tim što će omogućiti dobar rad sistema za varenje.

3. Izaberite za ručak nešto inače ne jedete, jer konzumiranjem različite hrane povećavate prisustvo različitih bakterija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: