Kome je teže: pušačima ili nepušačima?

Možda su cigarete nekada i bile kul, ali danas se na njih prvenstveno gleda kao na jedan od najčešćih uzroka smrti koji se može sprečiti.

Zdravlje

Izvor: DW

Ponedeljak, 27.01.2020.

17:36

Kome je teže: pušačima ili nepušačima?
Foto: depositphotos/Klanneke

Samo u Nemačkoj od posledica konzumiranja duvana godišnje umre 120.000 ljudi.

U skoro svim članicama Evropske unije važe stroge zabrane pušenja na javnim mestima. U Francuskoj i Italiji čak su otišli korak dalje i zabranili pušenje u automobilima, ukoliko se u njima nalaze maloletne osobe i trudnice.

Zabrana pušenja već godinama postoji i u Grčkoj, ali se nije primenjivala. S dolaskom nove vlade to se očito promenilo. U gradovima širom Grčke redovno se sprovode kontrole i Grci, koji do juče nisu mogli ni da zamisle kafu bez cigarete, naprasno moraju da menjaju navike.

Srbi još nemaju razloga za brigu jer je pušenje dozvoljeno u gotovo svim restoranima i kafićima. Onome kome zaista smeta dim možda je najbolje da ostane kod kuće jer mu, bar u Beogradu, neće biti lako da nađe nepušački kafić ili restoran.

Strastveni pušači znaju da nije lako ostaviti pušenje. Da li je elektronska cigareta alternativa?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: