Evo šta izaziva herpes na usni i kako ga sprečiti

Prvi simptomi herpesa mogu da uključuju bol oko usta i na usnama, upaljeno grlo, natečene žlezde na vratu ili drugom delu tela, navode lekari. Nakon što se pojavi, može da bude veoma bolan, a zna da potraje od nekoliko dana do dve nedelje.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.01.2020.

17:20

Evo šta izaziva herpes na usni i kako ga sprečiti
Foto: Depositphotos/valentinar

Uzročnik herpesa je jedan od dva tipa virusa herpes simplexa, koji u telo najčešće ulazi kroz pukotinu na koži oko ili unutar usta.

“Kod ljudi sklonih herpesu mogućnost njegove pojave zimi dodatno pospešuju stres, manjak sna i oslabljeni imunološki sistem - ističe američka doktorka Laura Knobel. Kako UV zraci čak i zimi podstiču aktivaciju virusa, kao prevenciju preporučuje zaštitni balzam za usne s faktorom najmanje 15. Nakon što osetite zatezanje i peckanje pod kožom, kako bi ranica posle bila što manja, mesto preventivno namažite kremom.

Izbegavajte korišćenje pribora za jelo koje je koristila osoba s herpesom. Kako biste izbegli prenošenje herpesa na druge delove tela, ne dirajte ranicu i nastojte da vodite računa o učestalom pranju ruku.

Takođe, preventivnu kremu na zahvaćeno mesto ne nanosite prstom nego štapićem za uši. U protivnom biste virus s usana mogli da prenesete na drugi deo tela. Tokom poseta lekaru možete da zatražite antivirusni lek koji blokira izbijanje herpesa već nakon pojave prvih simptoma.

Tretmani poput krema, masti ili propisanih pilula mogu da ubrzaju zarastanje herpesa, umanje bol ili ublaže druge neprijatne simptome, ističu lekari. Nakon što ranica herpesa zaraste, preporučuje se da nabavite novu četkicu za zube.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: