Zbog čega nastaju afte i kako ih sprečiti?

Afte su ranice u usnoj šupljini, pojavljuju se kod 20 odsto ljudi. Češće se pojavljuju kod žena i mlađe populacije. Stres, slab imunitet, slabokrvnost, bolesti želuca i creva , ali i određeni lekovi mogu uticati na nastanak afti.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 03.01.2020.

14:29

Zbog čega nastaju afte i kako ih sprečiti?
Foto: depositphotos/drkskmn

Najčešće se mogu pojaviti na jeziku, obraznoj sluznici ili sluznici usana, a nikad na tvrdom nepcu i na desnima. Mogu biti male, velike i one slične herpesu.

Malene su one do jedan centimetar, u proseku traju od 7 do 14 dana i ne ostavljaju ožiljke. Velike afte su one veće od jednog centimetra i mogu trajati od četiri do šest nedelja. Sporije zarastaju jer se radi o dubljoj ranici. Kada se one pojave, onda se i uvećavaju limfni čvorovi.

Afte nalik herpesu ili herpetiformne afte su ranice veličine 1 do 2 milimetra i dolaze u naslagama. Najčešće se pojavljuju ispod jezika i na sluznici obraza i jezika. Podsećaju na herpes, ali s njim nemaju nikakve veze. Za razliku od herpesa, kod afti nema temperature i bolova u telu.

Kako bi ublažili simptome, pažljivo perite zube. Koristite mekane četkice. Kod afti izbegavajte krutu hranu poput kore od hleba, čips, tvrdo meso ili prženu ribu. To može samo nadražiti aftu i pojačati bol.

Izbegavajte sve kisele i jake napitke, poput alkohola i gaziranih pića. Isto vredi i za kisele i jake začine. Vruća hrana i piće takođe pogoršavaju simptome. Smatra se da afta može nastati i kod korišćenja nekih zubnih pasta, pa preventivno možete promeniti pastu za zube koju koristite, piše 24sata.hr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: