Olakšajte vreme praznika osobama s depresijom

Mnogi se raduju prazničnoj sezoni, ali za druge taj period može da bude veoma neprijatan. Praznici mogu da budu teži nego što je to uobičajeno za osobe sdepresijom. To može biti vreme usamljenosti, očaja ili povratka lošim navikama.

Zdravlje

Izvor: B92, N1

Četvrtak, 02.01.2020.

14:26

Olakšajte vreme praznika osobama s depresijom
Foto: depositphotos/photographee.eu

U Južnoj Africi decembar ima najvišu stopu samoubistava u godini. Prema rečima Tamrin Kouts, savetodavnog psihologa, to se dešava najčešće zbog raznih reklama koje se emituju tokom praznične sezone koje idealizuju sliku društva. Svi su nasmejani, porodica je na okupu, tu su pokloni, bogata trpeza, što se ne dešava baš svima u realnosti.

Osobama s depresijom može biti posebno teško da se nose s povlačenjem, stalnom promenom raspoloženja i često uvredljivim ponašanjem. Međutim, pokušajte da ih ubedite da budu otvoreni prema svojim osećanjima i da provedu kvalitetno svoje vreme tokom praznika.

Imajte na umu da depresija nije izbor, niti je potrebno "prilagođavanje stava" da se vaš bližnji otvori i da bude veseo.

To je ozbiljna bolest prouzrokovana hemijskom neravnotežom u mozgu. Ono što možete da učinite jeste da im date prostora, ali i učiniti sve da shvate da ste tu za njih.

Čak i kada voljena osoba s depresijom preferira da ostane kod kuće ili ne želi da učestvuje u nekim aktivnostima, ipak je pozovite čak i kada znate da će vas odbiti. Pitajte ih šta možete da učinite za njih. To bi moglo da bude veoma jednostavno, a efikasno.

Tokom porodičnih skupova neko ko prolazi kroz težak period ne želi da mu se postavljaju neprijatna pitanja lične prirode ili pitanja vezana za bilo koju drugu stresnu situaciju koja bi mogla da bude uzrok situacione depresije. Neke teme jednostavno treba preskočiti.

Depresija se ne manifestuje uvek kao stanje kada osoba većinu vremena boravi u svojoj sobi. Anksioznost i poremećaji ishrane takođe mogu ići ruku pod ruku sa depresijom. Istražite probleme mentalnog zdravlja i pokušajte da saznate što više o tome kako biste bolje razumeli stanje člana porodice ili prijatelja.

Budite voljni da razgovarate ako osoba sa depresijom želi da se otvori. Podržite je u njenoj nameri da zatraži pomoć, ali ne izražavajte negativno mišljenje o različitim postupcima i preporučite sve mogućnosti lečenja za koje smatrate da bi mogle da budu od pomoći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: