Ovo su rituali koje treba da izbegavate ako želite da sačuvate zdravlje

Postoji nekoliko stvari kada je reč o zdravlju koje radimo čitav život i koje nikada ne dovodimo u pitanje, a potpuno su pogrešne, poput zabacivanja glave unazad kada nam krvari nos ili pranja zuba odmah nakon obroka.

Izvor: B92, Klix
Podeli
Foto: depositphotos/	oneblink
Foto: depositphotos/ oneblink

Osim toga, postoje još neki rituali koje bi trebalo da izbegavate ako želite da sačuvate svoje i zdravlje najmilijih.

Ne duvajte u dečju hranu

Kada duvate u detetovu hranu možete mu preneti bakterije koje dovode do karijesa, čak i ako dete još nema zube, jer su oni najugroženiji kad se tek počnu razvijati.

Dakle, nikada nemojte deliti hranu, piće i pribor za jelo s detetom i nikada, ali baš nikada, im nemojte duvati u hranu. Bolje je pričekati neko vreme da se ohladi.

Ne zabacujte glavu natrag kada imate krvarenje iz nosa

Zabacujući glavu možete da izazovate gušenje krvlju, jer se ona spušta u donji deo grla. Umesto toga, prstima stisnite nozdrve, sedite i držite glavu i bradu pravo tako da bude paralelna s podom.

Ne dižite osobu koja se onesvestila

Razlog zbog kojeg se ljudi onesvešćuju je naglo snižavanje krvnog pritiska što rezultira tim da krv ne dospeva u mozak. Ako osobu podignete sprečićete da krv dođe do mozga. Umesto toga, ostavite osobu koja se onesvestila u ležećem položaju. U tom položaju treba da ostane nekoliko minuta. Nemojte joj dozvoliti da ustane dok ne bude u potpunosti dobro.

Ne perite zube odmah nakon obroka

Pranje zuba odmah nakon obroka oštećuje sloj zuba. Umesto toga, zube četkajte ujutru pre doručka. U slučaju da to želite da uradite nakon jela, prvo isperite zube vodom, a zatim pričekajte otprilike 40 minuta nakon obroka, pa ih operite.

Ne udarajte osobu koja se guši po leđima

Ako udarate osobu koja je u uspravnom položaju, predmet kojim se guši može samo skliznuti prema dole. Umesto toga, nagnite osobu napred i naterajte je da se iskašlje, ukoliko to ne uspe, udarite je nekoliko puta po leđima, između lopatica.

Ne nanosite led direktno na povređeno mesto na koži

Led i maslac vam neće pomoći da se rešite opekotina. Opekotina ide duboko u vašu kožu i treba je ohladiti kako biste sprečili veća oštećenja. Opekotinu stavite pod hladnu vodu i držite je tako dvadesetak minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 18 idi na stranu