Svake godine 1.600 žena izgubi bitku s ovom bolešću, koja se lako otkriva preventivnim pregledom

Postoje inovativne terapije za jedan podtip raka dojke, ali 80 odsto pacijentkinja s karcinomom u poodmakloj fazi i dalje nema dostupnu inovativnu terapiju, rečeno je u sredu na tribini "Udruženi za život pred nama", posvećenoj inovacijama u lečenju raka nakon deset godina.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.11.2019.

13:31

Svake godine 1.600 žena izgubi bitku s ovom bolešću, koja se lako otkriva preventivnim pregledom
Foto: Depositphotos/VitalikRadko

Sekretarka udruženja Evropa dona Jasmina Crnilović Lukić istakla je da je neophodno da sve kategorije pacijenata imaju dostupne nove lekove, ali je ocenila i da se u nedovoljnoj meri o tome informišu.

"Mnoge žene kojima je dijagnostikovan karcinom dojke zabrinute su zbog nedostupnosti adekvatne terapije, ali i kako će bolest uticati na njihovu porodicu i prijatelje. One su u praksi nevidljive", rekla je Crnilović Lukićeva.

Ona je dodala da je od presudne važnosti da se pacijentkinje edukuju o svim aspektima lečenja i psihološke podrške kako bi na vreme odreagovale i sprečile širenje bolesti.

Naučna savetnica na Institutu za onkologiju i radilogiju Srbije Snežana Šušnjar rekla je da je, prema najnovijim podacima iz 2018. godine, utvrđeno da se u svetu svake godine dijagnostikuje oko dva miliona osoba s karcinomom dojke.

"Karcinom dojke je najučestaliji karcinom kod žena, a svaka 4. žena koja boluje od maligniteta se bori sa rakom dojke, dok se jedan odsto svih novodijagnostikovanih karcinoma dojke javlja u muškoj populaciji", rekla je Snežana Šušnjar.

Kako kaže, najnoviji podaci za Srbiju govore da se kod oko 4.500 žena svake godine otkrije karcinom dojke, što čini oko 25 odsto odsto svih maligniteta koje se otkriju kod žena, a 1.600 osoba svake godine izgube bitku sa ovom bolešću. Prema njenim rečima, kod oko 400 osoba svake godine bude dijagnostikovan metastatski karcinom dojke, odnosno njegova najudaljenija faza.

"Veći deo osoba sa metastatskim karcinomom dojke je lečen, ali posle nekih 20 godina bolest se ponovo vrati. Zato je važna informisanost", istakla je Snežana Šušnjar.
Foto: Depositphotos/pongans68@gmail.com
Prepoznato je da će od 2015. do 2030. godine, kako kaže, broj osoba koje imaju metastatski karcinom dojke u svetu porasti za 40 odsto.

"U Srbiji je prosečna dužina života takvih pacijenata od dve do tri godine i to je ista statistika već 10 godina", navela je.

Načelnica Dnevne bolnice za hemioterapiju na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije Ivana Božović napomenula je da se u ovakvom sistemu lečenja koristi TNM klasifikacija radi svrstavanja pacijenata u rižične grupe.

"Na osnovu tih karakteristika možemo da se orijentišemo o njihovoj daljoj prognozi, nakon čega odlučujemo o daljem lečenju", rekla je Božovićeva i dodala da statistike govore da su šanse za preživljavanje kod pacijenata sa ranom fazom karcinoma dojke 98,7 odsto.

"Kada se bolest proširi, preživljavanje je 85 odsto, a kada se uzmu u obzir pacijenti koji imaju metastatski karcinom dojke, onda svega trećina pacijentkinja doživi 5 godina života", rekla je Božovićeva.

Kako je navela, veliki problem je što pacijenti često nisu u dovoljnoj meri informisani o važnosti skrining pregleda, dostupnosti naučnih informacija, o samoj prevenciji bolesti, ali i o podršci za očuvanje kvaliteta života.

Psihološkinja na Institutu za onkologiju i radiologiju Marija Andrijić rekla je da su istraživanja pokazala da svaka 3. osoba obolela od maligne bolesti ima izražene psihološke tegobe. "Najčešće su to simptomi depresije i anksioznosti. Znanje da je neko oboleo od odmaklog karcinoma dojke uvodi u psihološku krizu i zbog toga je izuzetno važna briga i prevencija takvih tegoba", istakla je Andrijićeva.

Ona je dodala da je bitno da se čitavo društo bori da ljudi koji boluju od karcinoma ne budu izopšteni i da im bude pružena odgovarajuća podrška.

"Institut ima savetovališta koja se bave psiho-socijalnom pomoći i podrškom pacijentima. Briga o mentalnom zdravlju je važan deo savremenog onkološkog lečenja", zaključila je Andrijićeva.

Tribine "Udruženi za život pred nama" održavaće se sve do Nove godine radi što bolje edukacije javnosti i samih pacijenata o lečenju karcinoma dojke. Na tribinama će biti reči o napredovanju raka dojke, sistemu lečenja i dostupnosti inovativnih terapija, značaju psihološke podrške u lečenje ove bolesti u Srbiji i okruženju.

U projektu učestvuje sedam udruženja u Srbiji, a to su Udruženje žena obolelih od raka dojke "Budimo zajedno" iz Beograda, Savetovalište za žene obolele od raka dojke "Jefimija" iz Užica, Udruženja žena obolelih od raka "Biser" iz Niša, Ženski centar "Milica" iz Vrnjačke Banje, Udruženje žena obolelih od raka dojke "Volja" iz Kragujevca i Društvo za borbu protiv raka iz Sombora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: