Srbija na vrhu liste smrtnosti od melanoma u Evropi

U Srbiji se godišnje registruje oko 700 novih pacijenata obolelih od melanoma i to je na sredini evropske liste po oboljenjima od ove bolesti, ali je Srbija u samom vrhu po smrtnosti od ovog karcinoma, rekao je predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma Savo Pilipović.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: depositphoto/alexraths
Foto: depositphoto/alexraths

On je rekao i da se pacijenti suočavaju s brojnim problemima u lečenju, a da je pre svega važno da terapije budu dostupne u svim centrima za lečenje.

"Našim pacijentima je već tri godine dostupna inovativna terapija i ono što nije dobro jeste da pacijenti koji se leče na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) ne mogu tu terapiju da primaju u toj ustanovi, već na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije", objasnio je Pilipović.

Specijalista dermatovenerologije na VMA Željko Mijušković rekao je da "pacijenti oboleli od melanoma ne mogu da dobiju kombinovanu ciljnu terapiju koja se sastoji od dva leka, koja vode dužem preživljavanju, kao i manjim neželjenim efektima u lečenju".

"Ranije su pacijenti dobijali poliohemioterapiju sa više lekova kao i neželjenih efekata i zbog toga su brže odustajali od lečenja. Kod kombinovane terapije pacijenti dobijaju dva leka i imaju manje neželjenih efekata", ocenio je Mijušković.

Načelnica Klinike za kožne i polne bolesti VMA Lidija Kandolf Sekulović najavila je regionalni kongres posvećen melanomu na kome se okupljaju udruženja pacijenata, kao i lekari koji se bave lečenjem melanoma u regionu.

"Tema kongresa je kako unaprediti lečenje pacijenata obolelih od ove bolesti, kao i edukacija pacijenata kako da rano prepoznaju melanom", rekla je dr Kandolf Sekulović.

Ona je dodala i da su od 2017. godine inovativni lekovi postali dostupni i pacijentima u Srbiji i da je 350 njih lečeno imunoterapijom, koja se sada primenjuje i u drugoj liniji terapije.

"Ovi novi lekovi bi trebalo da se daju preventivno tokom 12 meseci, kod pacijenata kojima se bolest proširila na limfne čvorove", rekla je dr Kandolf Sekulović.

strana 1 od 22 idi na stranu